Obrok po vašem ukusu: Upoznajte različite vrste preliva za pitu

30.09.2023

14:50

0

Autor: K. B.

Pita je jedno od omiljenih jela na Balkanu, poznato po svojoj lakoći pripreme i univerzalnom ukusu koji odgovara svima

Obrok po vašem ukusu: Upoznajte različite vrste preliva za pitu
Gruzijska gibanica - Copyright Profimedia

Različiti krajevi Bugarske imaju svoje varijacije pripreme pite, ali osnovni sastojci su kore i sir. Ostali sastojci mogu varirati u skladu s lokalnom tradicijom.

Kada je reč o prelivu za pitu, on često predstavlja finalni dodatak koji daje korama dodatnu sočnost i doprinosi pravilnom pečenju na površini pite. Evo nekoliko osnovnih načina za pripremu preliva:

Preliv od sastojaka za pitu

Koristi se preostali fil od pripreme pite, koji obično sadrži nekoliko jaja, kiselo mleko i mrvljeni sir. Nakon što su kore za pitu složene, preostala smesa može se koristiti kao preliv za pitu.

 

 

Preliv sa maslacem

Ako vam ponestane filovanja, pitu možete dovršiti običnim otopljenim maslacem. Jednostavno ga prelijte i ravnomerno rasporedite po površini pite, čime ćete postići zlatno hrskavu koru.

Preliv sa majonezom

Druga opcija za prelivanje pite je korišćenje majoneza. Ovaj preliv daje piti mekši i vazdušasti izgled, zadržavajući pritom lepšu masnoću na vrhu pite. Jednostavno nanesite tanak sloj majoneza preko gotove pite i pecite je u prethodno zagrejanoj rerni.

 

 

Isprobajte različite vrste preliva za pitu sa različitim punjenjima kao što su pita od spanaća i sira, pita od mlevenog mesa ili turski burek, i pronađite svoj omiljeni ukus.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike