Verovatno celog života čuvate crni luk potpuno pogrešno, a sve zbog povrća koja najčešće stoji pored njega

16.09.2023

14:53

0

Ako otkrijete da vaš crni luk ne traje dugo i prebrzo postane mekan, možda ga pogrešno skladištite

Verovatno celog života čuvate crni luk potpuno pogrešno, a sve zbog povrća koja najčešće stoji pored  njega
webvilla-hv1MrBzGGNY-unsplash - Copyright Unsplash

Ima li ičeg goreg od situacije kad ste odlučili koje ćete jelo da kuvate, proverili da li imate sve namirnice i počeli s pripremom da biste shvatili da je povrće koje vam je potrebno mekano i da mu je prošao rok za upotrebu. Zato je potrebno da ovladate pravilnim čuvanjem i skladištenjem koje će da očuva vaše voće i povrće duže svežim. 

Najčešća namirnica koju mnogi od nas ne čuvaju na ispravan način je, verovali ili ne, crni luk.

Stručnjaci za hranu tvrde da je luku potrebno hladno, tamno i suvo mesto da bi duže ostao svež, što većina verovatno sprovodi u delo, ali postoji čak i određeno povrće s kojim se nikada ne sme skladištiti jer će izazvati ubrzano kvarenje luka. 

Pixabay
 

Pošto vlaga i svetlost škode luku jer izazivaju njegovo buđanje i klijanje treba čuvati u suvoj, dobro provetrenoj korpi  ili velikoj posudi, podalje od sunčeve svetlosti. 

Takođe, koliko god čudno zvučalo, nikada ne bi trebalo da čuvate svoj luk sa krompirom jer će to da izazove ubrzano truljenje. 

Ako luk koji kupite dolazi u plastičnoj kesi, onda ga treba izvaditi čim dođete kući iz supermarketa, jer plastika može „brzo da izazove kvarenje” zbog nedostatka cirkulacije vazduha i povećanja vlage, piše Mirror. 

Pixabay
 

A ukoliko zavidite svim onim vrsnim kuvarima kako dobiju perfektno iseckan crni luk pogledajte viralni video u kojem je kuvar objasnio tri različita načina za seckanje luka.

 

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike