Svakom jelu daje poseban šmek: Naučite da karamelizujete luk poput vrhunskih kuvara

08.08.2023

14:54

0

Autor: K. O.

Tajna je u strpljenju

Svakom jelu daje poseban šmek: Naučite da karamelizujete luk poput vrhunskih kuvara
Copyright Profimedia

Sigurno ste imali prilike da ga isprobate u restoranu. Dobar burger ne može se ni zamisliti bez luka, pa još kada je karamelizovan.

On će mnogim jelima dati posebnu aromu, pa vam mi donosimo savet kako da ga pripremite na najbolji mogući način.

Za početak, kuvari savetuju da, ako se odlučite na taj korak u pripremi nekog jela, sve radite bez žurbe jer za postizanje savršenog ukusa i teksture treba vremena.

Dakle, najvažnije je da sve radite polako, bez žurbe i tenzije.

Pexels
 

A priprema izgleda ovako - prvo uzmete dve kašike maslinovog ulja, zagrejete ga u dubokom tiganju i na laganoj vatri. Dodajte tri velika crna luka, najbolje crveni ili beli crni luk, i prstohvat soli.

Kuvajte lagano barem 30, 40 minuta – sve dok skroz ne omekša i ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Uz povremeno mešanje, dodajte dve kašike smeđeg šećera i jednu ili dve kašike balzamiiko sirćeta, te nastavite da kuvate još pet minuta dok sirće ne ispari, savetuje BBC Good Food.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Serious Eats (@seriouseats)

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike