Da li više volite crveni ili beli krompir? Evo u čemu je razlika i koji je bolji za koju namenu

15.06.2023

15:02

0

Autor: K. O.

Krompir je sjajna namirnica, naravno pod uslovom da je pripremljen na adekvatan način

Da li više volite crveni ili beli krompir? Evo u čemu je razlika i koji je bolji za koju namenu
Copyright Profimedia

Uveliko uživamo u mladim krompirićima, ali imamo stalnu dilemu koji da kupimo - crveni ili beli.

U suštini, obe vrste krompira bogate su ugljenim hidratima i to specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravima. Takođe, snabdeva vaš organizam sa dovoljno kalijuma i vitamina C. 

Posmatrajući udeo hranjivih sastojaka i nutritivnu vrednost, i beli i crveni krompir su prilično slični. Oba su bogata ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija.

Svakako vam je jasno da mnogo zavisi od načina pripreme, te da krompir pržen u dubokom olju sigurno neće biti dobar za vaše telo i zdravlje. Radije birajte pečeni ili kuvani krompir.

Glavna razlika između ove dve vrste krompira je udeo ugljenih hidrata. Naime, beli krompir prosečno sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33,9 grama. Uz to, beli krompir ima i nešto malo više kalorija -159, u odnosi na crveni - 151.

Freepik
 

Inače, obe vrste sadrže tip skroba i ugljene hidrate koje vaše telo ne može da svari. Takva vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crevo i onda u debelom crevu počinje da fermentiše.

Fermentisanjem se hrane dobre bakterije u crevu, zbog čega se krompir svrstava u probiotičku hranu. I taj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju vaša creva zdravima.

I tu nije kraj benefitima krompira - pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osećate sito, sprečava zatvor, snižava loš holesterol i rizik od raka debelog creva.

Zbog kalijuma i vitamina C kojim obiluje on održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u vašem imunološkom sistemu.

Profimedia
 

I ovde crveni kompir dobija blagu prednost u odnosu na beli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih jedinjenja, zavisno od toga koliko su pigmentirani.

Dakle, crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali beli, odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.

Koju god vrstu da izaberete nećete pogrešiti, jedino povedite računa o pripremi, piše "Livestrong".

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike