Magični sastojak naših baka: Kako jedna namirnica može transformisati vaša jela

30.07.2023

13:17

1

Autor: K. B.

Domaćice koje dugi niz godina pripremaju svakodnevne obroke za svoju porodicu dobro znaju da začini igraju važnu ulogu u procesu kuvanja

Magični sastojak naših baka: Kako jedna namirnica može transformisati vaša jela
Beli luk - Copyright Profimedia

Postoje oni koji se dodaju na početku spremanja jela, oni koje možete dodavati u bilo kojoj fazi, i oni koji se isključivo stavljaju na samom kraju, nakon čega se jelo više ne termički obrađuje.

U prvu grupu spadaju crni luk i šargarepa, dok drugu grupu čine začini poput peršuna, celera, bibera i vegete. Međutim, posebno mesto u trećoj grupi zauzima beli luk. Njegovo snažno antibiotsko dejstvo i karakterističan miris čine ga idealnim za dodavanje na kraju pripreme jela.

Ako ga pržite, potrebno je to uraditi bukvalno samo minut, i to ne duže. Na taj način ćete sačuvati njegovu jedinstvenu aromu, kao i sve hranljive i korisne supstance koje doprinose posebnom ukusu jela.

Freepik
 

Preterana termička obrada belog luka može potpuno promeniti ukus jela, jer na visokim temperaturama postaje gorak i tvrd, čime se gubi njegova svrha i lekovita svojstva.

Naše bake i iskusne domaćice su dobro poznavale ovo pravilo, pa su beli luk dodavale u obrok isključivo kada je jelo već gotovo. Nakon dodavanja, ringla se gasila, jelo se sklanjalo sa vatre, kako bi se sačuvao originalni ukus luka.

Isprobajte i vi ovo jednostavno pravilo pripreme jela sa belim lukom i primetićete kako se ukus vaših obroka unapređuje. Vašim ukućanima će se sigurno dopasti ova promena i uživaće u jelu koje ima sačuvanu jedinstvenu aromu belog luka.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike