Magični sastojak naših baka: Kako jedna namirnica može transformisati vaša jela
Domaćice koje dugi niz godina pripremaju svakodnevne obroke za svoju porodicu dobro znaju da začini igraju važnu ulogu u procesu kuvanja
Postoje oni koji se dodaju na početku spremanja jela, oni koje možete dodavati u bilo kojoj fazi, i oni koji se isključivo stavljaju na samom kraju, nakon čega se jelo više ne termički obrađuje.
U prvu grupu spadaju crni luk i šargarepa, dok drugu grupu čine začini poput peršuna, celera, bibera i vegete. Međutim, posebno mesto u trećoj grupi zauzima beli luk. Njegovo snažno antibiotsko dejstvo i karakterističan miris čine ga idealnim za dodavanje na kraju pripreme jela.
Ako ga pržite, potrebno je to uraditi bukvalno samo minut, i to ne duže. Na taj način ćete sačuvati njegovu jedinstvenu aromu, kao i sve hranljive i korisne supstance koje doprinose posebnom ukusu jela.
Preterana termička obrada belog luka može potpuno promeniti ukus jela, jer na visokim temperaturama postaje gorak i tvrd, čime se gubi njegova svrha i lekovita svojstva.
Naše bake i iskusne domaćice su dobro poznavale ovo pravilo, pa su beli luk dodavale u obrok isključivo kada je jelo već gotovo. Nakon dodavanja, ringla se gasila, jelo se sklanjalo sa vatre, kako bi se sačuvao originalni ukus luka.
Isprobajte i vi ovo jednostavno pravilo pripreme jela sa belim lukom i primetićete kako se ukus vaših obroka unapređuje. Vašim ukućanima će se sigurno dopasti ova promena i uživaće u jelu koje ima sačuvanu jedinstvenu aromu belog luka.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari