Beli luk poseduje mnoga zdravstvena svojstva, ali je i neprijatnog mirisa: Ovako ćete se najlakše rešiti neprijatnog zadaha

17.05.2023

06:38

1

Autor: Z.A.S.

Postoji nekoliko namirnica koje će vam pomoći da se ne nađete u neprijatnoj situaciji

Beli luk poseduje mnoga zdravstvena svojstva, ali je i neprijatnog mirisa: Ovako ćete se najlakše rešiti neprijatnog zadaha
Beli luk - Copyright Freepik

Beli luk je izuzetno zdrava namirnica, a nazivaju ga i prirodnim antibiotikom. Poseduje antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva koja su svima poznata još od davnina.

Takođe, konzumacija belog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a beli luk poboljšava i zdravlje srca.

Profimedia
 

Neprijatna situacija

Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice povezana je sa problemima zadaha iz usta koji mogu da stvore neprijatne situacije, a sve to zbog prisutnosti nekih materija koje se tokom probavnih procesa apsorbuju u krvotok i transportuju do pluća.

Zato pranje zuba nakon konzumacije belog luka nije tako korisno za uklanjanje lošeg zadaha kao žvakaća guma ili menta: problem nije u ustima, već u probavnom sistemu.

Šta onda učiniti? Na svom Instagram profilu dr Megan Rosi podelila je efikasan i prirodan trik za neutralizovanje lošeg zadaha koji nastaje konzumacijom belog luka.

Pixabay
 

Preporuka doktora 

Da biste rešili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku.

- Pokazalo se da biljne hemikalije (uključujući kvercetin) u jabuci stupaju u interakciju sa sastavom sumpora u belom luku, neutrališući taj poseban miris - objašnjava dr. Rosi u svojoj objavi.

Ali nije samo jabuka ta koja ima tu "moć" nad belim lukom.

Evo spiska namirnica koje mogu da se dodaju u jela bogata belim lukom kako bi se neutralisao miris te namirnice (reč je o povrću koje mora da se jede isključivo sirovo da bi bilo efikasno)

Unsplash
 
  • zelena salata
  • peršun
  • menta
  • spanać
Pixabay
 

Ukoliko planirate da konzumirate jela sa belim lukom, ili da ih pripremite za goste, nemojte da zaboravite da na sto stavite i lepu korpicu ili činiju sa jabukama, ili da u jelo dodate malo spanaća ili peršunovog lista, da biste sprečili neprijatan zadah.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike