aktuelno

Krepi telo, ali i dušu: Putin je državnicima servirao najzdraviju čorbu boršč, autentičan ukus Rusije koji i vi možete napraviti

09.05.2025

15:53

0

Autor: K. O.

Pikantnog ukusa i posebne boje zauzima centralno mesto u ruskoj kuhinji

Krepi telo, ali i dušu: Putin je državnicima servirao najzdraviju čorbu boršč, autentičan ukus Rusije koji i vi možete napraviti
Copyright Profimedia

Na meniju svečane večere koju je Vladimir Putin pripremio za svetske državnike uoči Dana pobede u Moskvi našle su se brojne delicije iz ruske kuhinje. Među njima su bile i dve čorbe - čuveni ruski boršč i jedna od ribe. 

A da li ste znali da je u Rusiji zabeleženo preko 50 različitih vrsta čorbi?

Među poznatijima su čorbe šči, boršč, rasolnik, solijanka… Ipak, centralno mesto zauzima boršč, slatkasto-kiselkasta čorba, pikantnog ukusa i posebne boje. Vatreno crvenu boju, boršč duguje cvekli koja je važan sastojak ovog jela.

Svojim ukusom vraća boju u obraze i radost tokom zimskih dana. Samo poreklo čorbe nije utvrđeno, a pravi se i u još nekim zemljama, poput Poljske.

A kako želite da budete zdravi, da podignete raspoloženje i energiju pripremite boršč po originalnom ruskom receptu.

Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 2 glavice luka
  • 4 krompira
  • glavica kupusa
  • 2 cvekle, sve srednje veličine
  • paradajz ili limun
  • Meso po želji – kokošije, junetina, svinjetina (pola koke, ili 500 g junetine, može rozbratna).
  • Začini: peršun, crni biber u zrnu, lovorov list, so.
Krepi telo, ali i dušu: Putin je državnicima servirao najzdraviju čorbu boršč, autentičan ukus Rusije koji i vi možete napravitiProfimedia
 

Način pripreme:

Kuvati meso dok ne počne da se raspada, zajedno sa krompirom. U tiganju propržiti luk iseckan na iseckan na kockice, šargarepu, izrendanu cveklu, paradajz. Dodati so, biber i šećer.

Potom meso i krompir izvaditi, meso iseći na kockice i odstraniti kosti, a krompir viljuškom izgnječiti i vratiti u bujon, kome ćete dodati i naseckanu glavicu kupusa (na sitne rezance), dva lovorova lista i nekoliko zrna crnog bibera, kao i so. Kuvati dvadesetak minuta. Potom dodati propržen luk, šargarepu, cveklu, paradajz i nacediti pola limuna.

Posle toga dodati meso i ostaviti da se kuva još nekih pola sata.

Kad servirate boršč, obavezno mu dodajte sitno naseckan peršun i kašiku kisele pavlake.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike