Recept dana: Savršenstvo ukusa u kafanskoj ribljoj čorbi - otkrijte tajnu začina iskusnih domaćih kuvara

07.06.2023

07:48

0

Autor: K. B.

Svaki zalogaj će vas voditi na putovanje kroz srpsku kulinarsku tradiciju i uživanje u autentičnom ukusu

Recept dana: Savršenstvo ukusa u kafanskoj ribljoj čorbi - otkrijte tajnu začina iskusnih domaćih kuvara
Copyright Pixabay

U bogatom kulinarstvu srpske kuhinje, riblja čorba zauzima posebno mesto. Sa svojim prepoznatljivim mirisom i punoćom ukusa, ova čorba osvaja srca mnogih gurmana. Međutim, da biste postigli pravu kafansku riblju čorbu koja će vas oduševiti, potrebno je da posedujete tajni začin koji će uneti dodatnu dimenziju ukusa i pružiti jedinstveno gastronomsko iskustvo.

Vreme pripreme:

  • oko 80 minuta

Sastojci:

  • 700-800 g rečne ribe (što više vrsta, to bolja čorba)
  • 1/2 štapa praziluka
  • 1 glavica crnog luka
  • 5-6 kom. šargarepe
  • 1 kom. korena peršuna
  • 1 kom. korena paškanata
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kesica začina za riblju čorbu
  • ili mešavina koju čete sami napraviti
  • Mešavina so, vegeta, tucana ljuta paprika, slatka aleva paprika, beli luk u prahu, crni luk u prahu, malo brašna
  • 10-ak zrna bibera
  • 3 lista lovora
  • 1 kašičica belog luka u granulama
Pixabay
 

Priprema:

Za početak, ribu treba skuvati. Danas se riblja čorba kuvala od glave i jedne šnicle šarana, jedne deblje šnicle losos-pastrmke i 2-3 fileta nemasnog soma. Kada je riba skuvana, treba je pažljivo skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Nakon toga, ribu treba očistiti od koščica i ostaviti sa strane.

U velikom loncu, na maslinovom ili suncokretovom ulju, treba propržiti sitno iseckan praziluk, crni luk i beli luk (posebno obratiti pažnju na beli luk). Zatim dodajte sitno rendanu šargarepu, peršun i paškanat i kratko propržite. Nakon toga, dodajte očišćenu ribu u lonac. U tečnosti koju ste sačuvali od kuvanja ribe, razmutite začin za riblju čorbu ili mešavinu začina koju ste sami pripremili, pa tu tečnost sipajte u lonac. Dodajte biber u zrnu, lovorov list, beli luk u granulama i po potrebi dosolite, ako smatrate da nije dovoljno slano. Ostavite da čorba ključa oko 15 minuta, kako bi se ukusi sjedinili i proželi celokupnim jelom.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike