Primitivno kuvanje na užarenom toku lave - to je kulinarski doživljaj moguć samo na ovom mestu

22.02.2022

14:00

0

Autor: 24sedam

Smešten na 1.100 km od Rijada, mesto od izuzetnog kulturnog i prirodnog bogatstva

Primitivno kuvanje na užarenom toku lave - to je kulinarski doživljaj moguć samo na ovom mestu
profimedia-0664033231 - Copyright Profimedia

U zapanjujućem okruženju saudijskog grada Al-Ula koji je dom i arheološkog nalazišta Hegra pod UNESCO-vom zaštitom, može se uživati u nesvakidašnjem gastronomskom iskustvu.

Smešten pod očaravajućim noćnim nebom, restoran na otvorenom nalazi se u zabačenoj oblasti grada poznatog po svojoj nekropoli monumentalnih izvajanih grobnica.

Britanska firma "Bompas & Parr" nudi iskustvo probanja hrane pripremljene na rastopljenoj lavi. Pod imenom "Forces of Nature" zainteresovani mogu probati namirnice koje se obrađuju na temperaturama do neverovatnih 1.300 stepeni.

Profimedia
 

Tehničari u zaštitnim odelima izlivaju lavu od rastopljenih bazaltnih stena na prostor za pečenje, a zbog visoke temperature neka jela će biti gotova u svega par sekundi. Druge namirnice se pak, peku, dime i griluju na otvorenoj vatri.

Na ekskluzivnom jelovniku ovog pop-up restorana u kanjonu područja Shalal nalaze se tri menija namenjena za vegane, vegetarijance i ljubitelje mesa.

Tehničari za lavu stvaraju pravi spektakl od rastopljene stene na kojoj se kuva večera za goste, peče do savršenstva za nekoliko sekundi, ili dimi na tri vatre.

Profimedia
 

Ovo impresivno iskustvo sadrži meni sa ugljenisanim goveđim filetima na rastopljenoj lavi i pečenim kozjim specijalitetima.

Deserti uključuju čokoladnu tortu od lave, koja prirodno sadrži srce meke čokoladne lave u sredini.

Jela se serviraju uz zanimljive vruće napitke poput kafe začinjene s narandžom ili čaja aromatizovanog vanilom.

U Saudijskoj Arabiji inače postoji preko 200 uspavanih vulkana, koji stvaraju neke od najspektakularnijih vulkanskih pejzaža na svetu.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike