Recept dana: Sarmice u vinovoj lozi - tradicija urolana u savršene zalogaje

27.05.2023

07:57

0

Autor: K. B.

Stari recept sa juga Srbije

Recept dana: Sarmice u vinovoj lozi - tradicija urolana u savršene zalogaje
Copyright Printscreen/Milicina kuhinja

Uživanje u ukusnoj hrani često je praćeno divnim sećanjima na tradiciju i običaje određenog podneblja. Zato vam predstavljamo recept koji spaja ove dve komponente na jedinstven način - sarmice od vinove loze sa juga Srbije.


Ova autentična poslastica ne pruža nam samo neodoljivu kombinaciju aroma i tekstura, već nas vodi na putovanje kroz vekove, čuvajući ukuse naših predaka.

Vreme pripreme: 

  • oko 120 minuta

Sastojci:

  • 40 listova vinove loze
  • 500 g mešanog mlevenog mesa (svinjsko i goveđe, teleće ili jagnjeće)
  • 2-3 glavice crnog luka
  • 1 šolja pirinča
  • 1 jaje
  • peršun, so, biber
  • 1 kašika brašna
  • malo ulja
  • malo mlevene paprike

Priprema:

Iseckati luk i propržiti na ulju. Dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu boju, začinite solju i biberom po ukusu, pa dodajte peršun, pirinač i jaje. Dobro izmešajte.

Vinove listove dobro očistiti od peteljki, pa skuvati u slanoj, ključaloj vodi. Kad listovi omekšaju, znači da su kuvani. Ostaviti ih da se iscede, pa ih isprati hladnom vodom. Pripremljeni fila sa mesom stavljati na vinove listove i uvijati sarme. Savijate što čvršće, tako da ne mogu da se raspadnu, a ređajte ih u šerpi što bliže jednu drugoj. Prelijte toplom vodom i stavite da se kuva na tihoj vatri.

Do kraja kuvanja, voda treba da ispari. Pred kraj kuvanja dodajte zapršku napravljenu od brašna, ulja i malo mlevene paprike. Kuvajte još malo, pa prebacite u rernu da se zapeče. Služite tople sarme uz kiselo mleko ili pavlaku.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike