Mali kuhinjski trik koji će biti spas za tople dane: Svi grešimo kada pravimo led, ovako ćemo brže dobiti osvežavajuće kockice

09.05.2023

14:19

0

Autor: Z.A.S.

Kakvu vodu sipate u posudice za pravljenje leda?

Mali kuhinjski trik koji će biti spas za tople dane: Svi grešimo kada pravimo led, ovako ćemo brže dobiti osvežavajuće kockice
Ilustracija - Copyright Freepik

Maltene da ne postoji kuća u kojoj nema leda, koji nam posebno znači kada temperatura napolju počne da raste, pa nam više nego ikada treba neko osvežavajuće piće.

Pravljenje leda zaista nije nauka i sve što je potrebno jeste da u posudice ili kesice za led sipamo vodu i ubacimo ih u friz ili zamrzivač.

Međutim, verovali ili ne, ali većina nas čak i tu pravi veliku grešku i to tako što umesto tople sipamo hladnu vodu. Ma koliko suludo zvučalo, potrebno je da sipamo hladnu vodu, jer će tako brže nastati led.

Pexels
 

Kako je to moguće?

Reč je o fenomenu pod nazivom "Mpemba efekt", a za to otkriće je zaslužan Erasto Mpemba, student iz Tanzanije.

On je do ovog otkrića došao davne 1963. godine, kada je primetio da se topao sladoled brže zaledi od hladnog. Šest godina kasnije objavio je svoje otkriće.

Pexels
 

Ipak, još uvek nije sasvim jasno zbog čega se to događa, iako za ovaj fenomen postoje dva moguća objašnjenja.

Prvo objašnjenje je da bi moglo da se radi o tome da topla voda brže isparava, pa se tako vodi smanjuje volumen i brže nastaje led.

Prema drugom objašnjenju, kada se koristi hladna voda, nastaje sloj koji se ponaša kao izolator i zaslužan je za sporije zamrzavanje.

Pexels
 

Na kraju krajeva, verujemo da vama naučno objašnjenje ne igra posebnu ulogu, ali da će vam ovaj mali trik i te kako biti od koristi, pogotovo kada vam iznenada dođe veća grupa gostiju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike