Danas je Veliki četvrtak, poslednji dan Hristove slobode: I najvećim grešnicima koji se danas pričeste biće oprošteno

13.04.2023

06:50

0

Autor: Milica Mališ

Danas, kada se liturgija završi, prestaje se sa zvonjavom i počinje klepa, udaranje u drvenu dasku, sve do sahrane Hristove

Danas je Veliki četvrtak, poslednji dan Hristove slobode: I najvećim grešnicima koji se danas pričeste biće oprošteno
Tajna večera na Veliki četvrtak - Copyright Foto: Wikipedia

Za hrišćane koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, danas je Veliki četvrtak koji je, po hrišćanskom predanju, jedan od najznačajnijih dana u životu Isusa Hrista i njegovih učenika. 

Zapravo, ovo je poslednji dan Hristove slobode, a obeležila su ga četiri velika događaja: Sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna Isusova molitva i izdajstvo i hapšenje.

Pred Pashu, jevrejski praznik, Hristos se vratio sa učenicima u Jerusalim gde je održana Tajna večera. Zašto se kaže Tajna? Odgovor leži u tome što je na njoj ustanovljena Sveta tajna pričešća.

Tajna večera/Leonardo da Vinči Profimedia
Tajna večera, Leonardo da Vinči

Hrist je rekao: "Uzmite, jedite; ovo je tijelo moje" i "Pijte iz nje svi, jer ovo je krv moja Novoga Zavjeta koja se proljeva za mnoge radi otpuštenja grehova".  Mat. 26:26-28)

Ove reči izgovaraju se na svakoj Svetoj liturgiji čiji je centralni deo Sveto pričešće kada vernici utimaju hleb ili naforu - telo Hristovo i vino koje je simbol Njegove prolivene krvi za spas svih ljudi.

Narod veruje da će i najvećim grešnicima koji se pričeste na današnji dan, svi gresi biti oprošteni. Danas, kada se liturgija završi, prestaje se sa zvonjavom i počinje klepa, udaranje u drvenu dasku, sve do sahrane Hristove. Posle liturgije na ovaj dan, dozvoljeno je jesti na ulju i popiti nešto vina.

Drugi važan događaj je pranje nogu kojim je Isus sopstvenim primerom pokazao kako učenici treba da služe jedni drugima, a potom im je govorio o stradanju koje ga čeka jer je unapred znao šta ga čeka i prihvatio kao neizbežnost da bi zaokružio svoje prisutvo i misiju na Zemlji.

TANJUG/ NIKOLA TIJANIC
 

Tu je izgovorio i Prvosvešteničku molitvu u kojoj se pomolio za svoje učenike  za sve koji zbog njihovih reči budu poverovali u Njega.

Te noći Hrista su se odrekla dva učenika: Juda Iskariotski i Simon Petar, a Juda ga je izdao i učestvovao u njegovom hapšenju. Hrist je to znao jer je Juda već na Veliku sredu otišao kod jevrejskih prvosveštenika i izdao Hrista za trideset srebrnjaka. Zbog ovog događaja posti se i na Veliku sredu.

Hristova molitva u Getsimanskom vrtu predstavlja treći važan događaj jer je Isus svome Ocu uputio ove reči:

"Avaj, Oče, sve je moguće tebi; pronesi ovu čašu mimo mene; ali opet ne kako ja hoću nego kako ti" (Mar.14:36).

U Vrtu se desila i izdaja i hapšenje jer je Juda prvosveštenicima i fariseju pokazao celivajući ga jer im je rekao: "Koga poljubim, taj je" (Luka, 22:47), a Hrist ga je upitao: "Judo, zar cjelivom izdaješ sina čovječijega"( Luka, 22:48)

Foto: Wikipedia
 

Te noći učenici su bili izgubljeni i očajni. Tada je Petar poklekao i tri puta ga se od večeri do zore odrekao. Pitali su ga da li je on jedan od učenika i da li je bio sa Isusom. Petar je odgovorio da ne zna ko je on i da ga ne poznaje. Kad je treći put izustio da nije, zapevao je petao. Petar se tada setio reči Isusovih da će ga se i on tri puta odreći pre nego što zapeva petao. Petar je shvatio koliki je njegov pad, pokajao se iz dubine duše i plakao je gorkim, čemernim suzama, moleći oproštaj.

I Juda je shvatio da je to što je uradio užasno. Došao je u hram i bacio novac, ali njegovo  srce nije bilo spremno na pokajanje. Nije mogao da se pokaje i moli za oproštaj i zato se u  obesio i tako je dodao sebi i neoprostivi greh samoubistva i ostao upamćen kao izdajnik.

Verovanja i običaji

U narodu su mnogi običaji i verovanja vezani za ovaj važan dan. U manastir Tronoša meštani obližnjih sela nose tešku sveću od čistog voska (ona teži više desetina kilograma) koja se pali tokom cele godine, sve dok se ne donese sledeća.

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača, koji odlaze do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa. Nema veselja, samo se okupljaju.

Pixabay/Pexels
 

Devojačka gatanja

Na Veliki četvrtak devojke uveče pod jastuk stavljaju ogledalo, češalj, peškir i pre nego što zaspu izgovaraju sledeće reči: "Koji je moj suđenik neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda."

Verovalo se da koga te noći devojka sanja, za njega će se udati. Devojke su da bi saznale gde će se udati, u selu ili u nekom drugom mestu, u bašti sejale bosiljak uoči Velikog četvrtka i sutradan proveravale to mesto. Ako je na poravnatoj zemlji u bašti otisak kopita, onda će se udati van sela, a ako su videle otisak šape ili ljudskog stopala, to im je bio znak da će se udati u selu.

Devojke su u nekim selima pre pre zalaska sunca drmale rodnu voćku ili drvo zove tri puta i potom osluškivale koje će ime prvo čuti: ako su čule muško ime, verovale su da će se udati te godine.

24sedam/Goran Sivački
 

U nekim krajevima Srbije jaja se farbaju danas, ali isključivo prepodne. , a ne na Veliki petak, ali isključivo pre podne. Najpre se ofarba samo jedno jaje koje se zove "strašnik" i veruje se da ono ne može da se pokvari, a dok je još uvek sveže ofarbano majka ga trlja po obrazima dece, kako bi bila zdrava.

Uveče se čita 12 jevanđelja o stradanju Hristovom, a prilikom ovog čina narod u crkvi kleči.

Veruje se da se ovog dana otvaraju rajska vrata i da se svako dobročinstvo beleži duplo na nebu.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike