Studija o cinku: Može li nas zaštiti od infekcija

01.10.2020

15:52 >> 09:37

0

Evo gde ga ima najviše

Studija o cinku: Može li nas zaštiti od infekcija
Copyright Pixabay

Poslednjih godina mnogo se govori o cinku i njegovim supermoćima. Važi za najbolji kada je u pitaju borba sa virusima tokom zimskih meseci, te se preporučuje da se konzumira već početkom jeseni, da bi nam zima što lagodnije prošla. Poslednjih meseci, razmatra se i pitanje da li može pomoći u sprečavanju širenja COVIDA-19, pa mu je pažnju posvetila i naučna zajednica. E sad, da li može cink biti jedan od ključeva za jak imunitet i sprečavanje upala izazvanih novim virusom, nije stigao konačan odgovori, ali nedavna istraživanja nagoveštavaju moguću vezu između nižih nivoa cinka u krvi i lošijih zdravstvenih rezultata kod ljudi sa COVIDOM-19.

Autori studije primetili su da su niži nivoi cinka povezani sa većim zapaljenjem u toku infekcije i lošijim ishodom lečenja. Međutim, to ne dokazuje da jedno uzrokuje drugo. To samo pokazuje povezanost između hranljivih sastojaka i bolesti.

Od ranije je poznato da cink skraćuje trajanje i ublažava ozbiljnost prehlade. On doprinosi razvoju ćelija koje su zadužene za odbranu tela od toksina ili njemu stranih supstanci. Ukoliko cinka nema u dovoljnoj meri, stradaće imunitet i bićete podložniji bolestima. Pored toga, važan je i u zarastanju rana i sintezi proteina.

Evo šta je važno pre nego što se odlučite da ga uvrstiti u svoju suplementaciju

Sprovedena studija bila je ograničena na malu grupu pacijenata u jednoj bolnici. Autori priznaju da su neophodna dalja istraživanja kako bi se procenio terapijski efekat. Nalazi predstavljeni na onlajn konferenciji tek treba da budu objavljeni u recenziranom medicinskom časopisu i u ovom trenutku se smatraju preliminarnim. Zatim, cink ima određena antivirusna dejstva i deluje kao podrška imunološkom sistemu i kontroli upale, ali su slični efekti uočeni i kada su u pitanju selen i vitamin D. Inače, dovoljna količina se lako može uneti ishranom. Tako da se pre svake suplementacije posavetujte sa lekarom.
Ljudi koji konzumiraju meso, obično imaju dovoljnu količinu jer je apsorpcija teža iz biljnih namirnica nego iz životinjskih izvora. Najviše cinka nalazi se u ostrigama, crvenom mesu, mahunarkama, semenkama bundeve i orašastim plodovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike