Recept dana: Posna žito torta - pravile su je naše bake, a mekane kore od piva i fil prepun meda čine savršenstvo, idealna za Svetog Jovana

17.01.2023

06:52

0

Autor: Z.A.S.

Verujemo da ćete ovu poslasticu pripremati i nevezano za slavu ili posne dane

Recept dana: Posna žito torta - pravile su je naše bake, a mekane kore od piva i fil prepun meda čine savršenstvo, idealna za Svetog Jovana
Posna žito torta - Copyright Profimedia

Sveti Jovan ove godine pada u petak, što znači da slavska trpeza treba da bude posna. Ukoliko slavite ovu slavu, verujemo da već uveliko razmišljate kakve sve đakonije ćete tog dana izneti pred goste, uključujući i sitne kolače.

Takođe smo sigurni da vam ne manjka ni ideja, ni recepata, ali verujemo da uvek može da se nađe mesto za neki kvalitetan predlog, kao što je posna žito torta.

Ne samo što je posna, nego je toliko ukusna da ćete je, sigurni smo, pripremati i nevezano za slavu ili posne dane.

Kore se pripremaju od meda i piva, a zatim se filuju kremom od žita i oraha koji će vas ostaviti bez teksta.

Vreme pripreme:

  • oko 45 minuta

Sastojci:

Za koru: 

  • 250 g meda 
  • 200 ml piva 
  • 200 g šećera 
  • 300 g brašna 
  • 1 kašičica sode bikarbone 
Pixabay
 

Za fil: 

  • 300 g oraha 
  • 300 g šećera 
  • 200 ml vode
  • 150 g mlevenog žita
  • 1 kesica vanilin šećera 

Za dekoraciju:

  • orasi
Pixabay
 

Priprema:

Brašno, šećer, med i sodu bikarbonu pomešajte, a zatim sipajte pivo. Sve dobro sjedinite, a zatim sipajte u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom.

Ne brinite, testo će biti ređe, a tako i treba. Pecite ga oko 20 minuta u rerni koju ste zagrejali na 180 stepeni.

Kada bude gotova, koru ostavite da se ohladi, a zatim je isecite na četiri jednaka dela.

U jednu posudu sipajte žito, pa ga prelijte vrelom vodom i ostavite tako 2-3 sata, a možete i preko noći, a onda ga procedite. Zatim sipajte novu novu i skuvajte ga, pa ga ponovo ocedite i izblendirajte.

Profimedia
 

U drugoj šerpi pomešajte šećer i vodu, a kada bude krenulo da vri, dodajte žito i kratko kuvajte, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte orahe i vanilin šećer i promešajte.

Ređanje torte: Premažite koru vrućim filom, pa onda stavite drugu, opet premažite, pa stavite treću koru. Nafilujte, pa stavite i četvrtu koru. Tada celu tortu premažite filom i pospite seckanim i krupnim orasima. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike