Kakvog je ukusa Katar? Kuhinja im je slična našoj, samo začinjenija: A ovih 15 katarskih jela rado bismo da probamo

25.11.2022

16:23

0

Autor: Z. A.

Ma ne, nije taj ukus. A i sačekajmo da se jelo zgotovi, ovo je tek bilo predjelo, brazilsko predjelo

Kakvog je ukusa Katar? Kuhinja im je slična našoj, samo začinjenija: A ovih 15 katarskih jela rado bismo da probamo
Copyright Profimedia

Dok traje Svetsko prvenstvo u Kataru, nije naodmet da napravimo i jednu gastro-posetu Kataru i vidimo koja su to tradicionalna jela ove zemlje i koliko su slična onome što mi jedemo.


Na gastronomsku ponudu ove bliskoistočne zemlje u velikoj meri utiču indijska i iranska kuhinja, jela se prave od povrća, mesa, pirinča i raznih začina, a niko s ovih prostora tamo ne bi ostao gladan jer su im jela slična našoj kuhinji.

Domaći specijaliteti kuvaju se u loncu od lokalnih namirnica. Riba je češće na meniju tokom letnjih meseci, dok se preko zime više jedu jela s mesom.

Ovo je 15 jela koja bismo rado probali kad bismo se našli u ovoj zemlji.

1. Hleb kubos ragag

Hleb koji pripremaju od brašna, vode i soli, te je veoma tanak, nazivaju kubos ragag. Pripremljeno testo se podeli na komade koji se razvaljaju i peku na gvozdenoj ploči koju zagreva ugljen. Nešto poput palačinki ili tortilja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eman Alkhalifa (@eman_abk)

2. Ljuta supa saloona

Njihova ljuta supa saloona može da se priprema od mesa u kombinaciji sa povrćem ili samo od povrća, poput paradajza, šargarepe, krompira i patlidžana. Konzumira se kao samostalno jelo ili u kombinaciji sa pirinčem. Mogli bismo da ga uporedimo sa paprikašem ili varivom.

 

3. Tarid ili sarid

Jelo koje nazivaju tarid ili sarid dobilo je naziv po glinenom loncu u kome se priprema. Predstavlja ukusan gulaš od piletine ili jagnjetine uz dodatak povrća, slanutka, krompira i luka. Na dno se stavljaju komadi hleba kubs rgag koje gulaš natopi svojim sokovima, a preliva se paradajz sosom i začinima. Možemo ga uporediti sa našim čobancem sa domaćom testeninom.

4. Lukuimat

Lukuimat (Loukoumades ili Lukaimat) jeste desert u vidu ukusnih loptica i tamo se često pravi. Spolja je hrskav, a unutra mekan. Pravi se od putera, mleka, brašna, šećera, šafrana i kardamoma. Od testa se prave loptice veličine zalogaja koje se zatim prže u dubokom ulju i umaču u šećerni sirup ili med. Nešto kao naši uštipci ili fritule.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Agora 1955 (@agora.1955)

5. Balalit

Univerzalno jelo balalit može se jesti za doručak, ali i kao desert. Sastoji se od pržene i kuvane testenine kojoj se dodaju šećer i šafran. Preko se servira kajgana, što čini neverovatan spoj slatkog i slanog.

6. Machboos ili kabsa

Drugi naziv za ovo jelo je kabsa. To je pirinač sa povrćem i mesom i podseća na naš pilav.
Za ovo jelo od basmati pirinča i mariniranog mesa najčešće se koristi piletina, ali i jagnjetina, meso kamile ili koze ili riba.

Od začina se dodaju beli luk, đumbir, paprika i mešavina začina poznata kao bizar, koja se priprema mlevenjem kima, korijandera, karanfilčića, kardamoma, muškatnog oraščića, čilija i majčine dušice. Dodatno se može poprskati limunovim sokom ili ružinom vodicom, a za ljubitelje ljutog ukusa servira se poseban sos.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

7. Wareq Enab 

Imaju oni i sarmice u lišću vinove loze. Kod njih je to varak enab. Filuju se jagnjetinom, pirinčem i začinima. Kuvaju se u loncu na podlozi od krompira. Serviraju se sa svežim povrćem ili sosom od jogurta. U Kataru ih možete jesti ili kao predjelo ili kao glavno jelo.

8. Fatayer

Ovo je arapska pita sa mesom koja može biti punjena spanaćem (sabanekh) ili sirom (jibnah). Jelo se najčešće jede u Iraku, Siriji, Palestini, Egiptu, Libanu, Jordanu i drugim arapskim zemljama u regionu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moody Foody (@moodyfoodydxb)

9. Falafel

Loptice pržene u dubokom ulju napravljene su od leblebija i fava bobica. To je tradicionalno jelo Bliskog istoka i služi se u pita-hlebu koji izgleda kao džep. Ovo jelo sada možete naći širom sveta i ono predstavlja brzu hranu koja zamenjuje meso. 

10. Shawarma 

Naziv ovog jela je turskog porekla i znači "okretanje". Meso se pravi slično kao giros, secka se i sa prilozima stavlja u hleb nalik na tortilju u koju se zamota. 

11. Tabbouleh

Ovo je pravi arapski vegeterijanski obrok. Pravi se od paradajza, iseckanog peršuna, nane, bulgura i luka, sa dodatkom maslinovog ulja, limunovog soka i soli. Neki dodaju i beli luk ili zelenu salatu.

12. Ghuzi 

Jagnjeće pečenje s pirinčom, povrćem i ukusnim orasima - praznik za gurmanska nepca.

13. Harees 

Negde je poznato pod nazivom harissa. Posebno je popularno u vreme ramazana. Može biti u kašastom stanju ili u obliku knedli. To je zapravo kuvana pšenica sa mesom. 

14. Mathrooba

Ovo je katarsko jelo i često se jede kao poslastica u toku posta. Pravi se od piletine kao kremasta puter kaša.

15. Kousa Mahshi

Punjene tikvice, veoma popularno jelo na Bliskom istoku. Tikvice se napune jagnjetinom, mentom i belim lukom, pa se zapeku u rerni i, naravno, poslužuju vruće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by QANOON (@qanoonnyc)

Nama se ova kuhiunja baš sviđa. Šta vi mislite?

 

Bonus video:.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike