Čačnuli nas u čvarak i proju: Čuveni gastro-portal izbacio spisak najgorih srpskih jela i udario nam na diku i ponos (ANKETA)

18.11.2022

13:38

0

Autor: Z. A.

Izgleda da se strancima ne sviđa naša gastronomska ponuda. Kažu, mnogo im jaka. Al' ko ih šiša, bre

Čačnuli nas u čvarak i proju: Čuveni gastro-portal izbacio spisak najgorih srpskih jela i udario nam na diku i ponos (ANKETA)
Čvarci i proja - Copyright Profimedia

Veliki broj Srba diči se našom nacionalnom kuhinjom - i sarmom, i kiselim kupusom, i čvarcima, i pasuljem, i projom... Da, tu su i ajvar, pljeskavica, ćevapi...  A nedavno nam je od stranaca stigao hladan tuš - udarili su nam na jela koja su nacionalni ponos i izabrali devet najgorih srpskih jela.


Znam, teško je to čitati, i mi smo u šoku još.

Oni ne znaju da je jedno naše jelo već bilo u svemiru.

Kada turisti dođu u Srbiju, osim prelepih destinacija i lepota koje nudi naša zemlja, obavezno je i degustiranje naše tradicionalne kuhinje. Retko koji posetilac ne zapamti ukus čuvene sarme, ajvara, proje, čvaraka i pršute.

Međutim, čuveni svetski gastronomski sajt koji se bavi istraživanjem najpopularnijih jela u svim zemljama sveta, kao i njihovim ocenjivanjem, dao je negativne ocene našim najpoznatijim specijalitetima i napravio listu jela iz Srbije koja su najgore ocenjena.

Iako izgleda da stranci obožavaju našu kuhinju, zameraju zato što je previše jaka i kalorična. Zato nisu po ukusu profesionalaca, i očigledno je da se svetu ne sviđa sve što se skrčka u Srbiji.

Podsećamo da je isti portal Taste Atlas na listu 100 najboljih tradicionalnih jela sveta za 2021. godinu uvrstio i jedno popularno jelo iz Srbije. Pljsekavica je na toj listi zauzela 52. mesto.

Takođe, taj portal ima i listu najboljih srpskih jela

Evo kojih 10 srpskih jela je po mišljenju profesionalaca najgore, a počinjemo od najlošije ocenjenog jela.

Pihtije

Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od jeftinijih delova svinjskog mesa kao što su glava, kolenica ili skočni zglob. Pihtije se služe kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašu rakije.

Printscreen/YouTube, JOJINE KUHINJSKE ČAROLIJE
Pihtije

Rezanci s makom

Jednostavni i hranljivi, rezanci s makom se prave od široke, tanke pšenične testenine koja je prelivena obilnim količinama rastopljenog putera, a zatim posuta makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja jeftino, ali omiljeno jelo.

Svadbarski kupus

Svadbarski kupus je tradicionalno srpsko jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, luka, paprike, lovorovog lista, bibera i mesa kao što su svinjetina, teletina, jagnjetina i slanina. Služi se na svadbama i sličnim velikim gozbama.

Slatko

Slatko je voćni specijalitet svake kuće koji se sastoji od komadića voća u gustom i zašećerenom sirupu. Služi se u malim staklenim činijama i gosti, po običaju, treba da uživaju samo u kašičici-dve, jer je dosta jako.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jelena Nikolić (@jeca.jeka)

Popara

Popara, balkanska verzija kaše od hleba, drevno je jelo koje je veoma cenjeno kao brzo i lako rešenje da se ostatak hleba potroši i da se pritom nahrani cela porodica.

Proja

Prvo i zabeleženo kao tradicionalno naše jelo je proja. Obično se seče na kocke i služi topla.

Profimedia
 

Riblja čorba

Riblja čorba je tradicionalna čorba koja se kuva u velikom kotlu na otvorenoj vatri.

Srpska salata

Srpska salata je u suštini varijacija čuvene šopske salate. Šopska salata se pravi od paradajza, krastavca, sirove ili pečene paprike, luka i slanog sira. Ova salata je posebno popularna leti zbog svojih osvežavajućih ukusa.

Profimedia
Salata

Čvarci

Čvarci se prave od svinjetine, to su komadići mesa isečenog na kockice koji se prže u sopstvenoj masnoći dok se ne istope. Obično se prave u kasnu jesen ili zimu, tokom svinjokolja, a jedu se kao predjelo, uz hleb, kajmak, luk i, nezaobilanu, rakiju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lanaji

A originalnu listu devet najgore ocenjenih srpskih jela pogledajte na sajtu Taste Atlas.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike