Recept dana: Falafel, zdrave proteinske kuglice od leblebija

10.12.2020

07:08 >> 23:32

0

Autor: Z. A.

Vegani ih obožavaju, a za post su odlične

Recept dana: Falafel, zdrave proteinske kuglice od leblebija
Copyright Profimedia

U koji god restoran zdrave hrane da odete, na jelovniku ćeš pronaći falafel. Falafel vodi poreklo sa Bliskog istoka, a u Izraelu je jedno od omiljenih jela lokalaca. Ova namirnica izgleda kao pržena lopta ili ćufta. Međutim, ovo jelo napravljeno je od leblebija. Na Bliskom istoku služi se u lepinji koja je poznata pod nazivom pita (pita bread), te se u taj sendvič obično dodaju i salate, kao i humus ili tahini, pasta od susama. Takođe, falafel se služi i sa salatama ili kao predjelo.

Osim zbog svog neodoljivog ukusa i neobičnog izgleda, falafel zvuči primamljivo i zbog same reči – „falāfil“ je množina reči „filfil“, što na arapskom znači biber.

Ovo jelo odličan je izvor vlakana i proteina, zbog čega ih vegani obožavaju.

MOOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Argentinska čokoladna torta, treći najbolji slatkiš na svetu po izboru “Tejst atlasa”

Sastojci:

  • 250 g leblebija
  • 4 čena belog luka
  • 1 mali crveni luk
  • 12 g svežeg lista peršuna
  •  8 g svežeg lista korijandera
  •  1 ljuta papričica (izostavite ako ne volite ljuto)
  •  35 g brašna
  •  4 g sode bikarbone
  •  5 g mlevenog kima
  •  5 g tucanog semena korijandera
  •  25 g soli
  •  8 g bibera
  •  300 ml običnog ulja ili ulja uljane repice

Priprema

1. Leblebije očistite i dobro operite pod jakim mlazom vode. Stavite ih u duboku činiju i potopite ih u hladnu vodu, tako da voda bude iznad leblebija bar još tri prsta. Ostavite ih preko noći da nabubre, najbolje 12 sati ili više.

2. Kada leblebije nabubre, ocedite vodu i dobro ih isperite nekoliko puta nalevajući hladnu vodu u posudu. Zatim ih dobro procedite.

3. Sada napravite pastu od leblebija u blenderu, ali tako da struktura smese podseća na kuvanu palentu ili pire. Ako vam se čini presuvo, dodajte nekoliko kapi (4-5) vode, nikako više, i nastavite da pasirate. Koristite silikonsku špatulu za vađenje i mešanje.

4. Sada napravite zelenu pastu: u blender stavite naseckane sveži peršun, sveži korijander, crveni luk, ljutu papričicu, protisnut beli luk i dve kašike paste od leblebija. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete pastu.

5. Zelenu pastu ubacite u pastu od leblebija i dobro izmešajte silikonskom špatulicom dok se ne ujednači.

6. U manju posudu pomešajte brašno, sodu bikarbonu, mleveni kim, tucano seme korijandera, so i biber, pa to dodajte pasti od leblebija i zeleni, te dobro izmešajte da se izjednači.

7. Malo pokvasite prste, uzimajte malo smese i obikujte kuglice, veličine da kuglica može da stane u čep od flaše. Ređajte kuglice na tanjir.

8. Ulje zagrejte u što manjoj šerpici na srednje jakoj vatri. Razlog zašto šerpa treba da bude manje jeste to da biste dobili na dubini, a uštedeli na ulju. Stavljajte kuglice u ulje i pržite ih oko tri minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Ako se zalepe za dno šerpe, odvojite ih kašikom. Okrećite ih kako bi se ispekle sa svih strana jednako.

9. Vadite ih rešetkastom metalnom kašikom u tanjir na kome je papirnati ubrus

10. Falafel se originalno služi u pita hlebu premazanom humusom, ali može i sa običnom hlebom, salatom i uz dobar jogurt!

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike