Skuplji od droge, a legalan biznis! Gram ovog začina košta 30 evra, a može da se gaji i u Srbiji! (FOTO/VIDEO)

19.11.2022

19:00

0

Kako su Saša Nikolić i njegova porodica počeli da gaje čudotvornu biljku pre pet godina u rodnom selu

Skuplji od droge, a legalan biznis! Gram ovog začina košta 30 evra, a može da se gaji i u Srbiji! (FOTO/VIDEO)
Najskuplji začin: Gram šafrana košta 30 evra - Copyright 24sedam/N.V./I.M.

Šafran je najskuplji začin na svetu, gram košta od 20 do 30 evra i uspešno može da se gaji u Srbiji!

Saša Nikolić i njegova porodica prvi su počeli da gaje šafran u Srbiji 2017. godine u rodnom selu Tamnič kod Negotina. Privukli su ih napisi iz medija o ceni tog začina, kao i informacije o tome kako se gaji.

- Ne može da ga ubije grad, ne treba mu voda, ne zahteva navodnjavanje niti neko posebno kvalitetno zemljište, osim da nije ravno, da nije podvodno, to je jedan uslov, tako da je to bio neki razlog što smo pokušali. Ispostavilo se da uspeva kod nas i da nam ide dobro - rekao nam je Saša u emisiji “24sedam sa Marom”.

Ekipa portala 24 sedam posetila je Sašu baš u vreme cvetanja šafrana (kraj oktobra, početak novembra), kada je najvažnije organizovati ljude za branje. Ova biljka cveta samo dve-tri nedelje godišnje i sve što ne stigne da se obere - propada.

Postupak branja je veoma delikatan, berači ručno sakupljaju cvet, a zatim se iz njega vade tučci sa dragocenim crvenim prahom. Saša i njegova porodica šafran pakuju u teglice od po gram, i to sa sve tučcima, što garantuje originalnost proizvoda. Nikolić kaže da se može naći šafran i po ceni od samo nekoliko dolara za gram, ali je on samleven i veliko je pitanje šta tačno sadrži, te da su sve šanse da je taj začin falš.

Od jednog grama i 30 porcija

Šafran se zbog svoje cene zaista prodaje “na gram”, i najčešće su njegovi kupci renomirani prestonički restorani. Na snimanju nam je Saša dao da probamo malo začina i njegov ukus nam je bio jako sličan jodu.

- Restorani naručuju po 10-20 grama. Deluje smešno, ali jeste, na grame se prodaje. Recimo, u supermarketima može da se nađe pakovanje jednog proizvođača od 0,12g, dakle, ni ceo gram. Kad kažeš gram, to nije baš mala količina, odnosno veliki broj porcija može da se pripremi sa jednim gramom, možda 20-30 porcija pilava - ispričao je Saša voditeljki Mariji Atanasković.

24sedam/N.V./I.M.
Saša Nikolić

Počeli su sa desetak ari pod zasadom šafrana, a danas ih imaju četrdeset. Bio je problem čak i nabaviti lukovice, jer su morale da se uvoze iz inostranstva. Za jedan gram začina je potrebno ručno ubrati i izdvojiti tučkove iz 100 do čak 150 cvetova. Oni se zatim suše na svilenim prostirkama i pakuju u staklene teglice. Prinos je prošle godine bio oko 400 grama, a ove očekuju više.

Najveći proizvođač Iran

Saša ima trojicu sinova i oni pomažu mami i tati prilikom branja, a od prošle godine angažuju i dodatnu radnu snagu. Dečaci takođe vole da šafranom začine jelo, pa su ga isprobavali sa jogurtom, muslijem, piletinom, ali i sa sladoledom, koji zahvaljujući ovom dodatku dobija izuzetno bogatu aromu.

Šafranu zapravo prija zemljište kao što je ono na kojem uspevaju vinogradi, a upravo takav plac Saša poseduje u neposrednoj blizini Rajačkih pimnica. Najveći proizvođač šafrana na svetu je Iran, i to ne zato što mu tamošnje zemljište nešto posebno odgovara, već zato što ova biljka može da izdrži ogromne temperaturne razlike u toj zemlji.

Za šafran je specifična obrnuta vegetacija, jer kad sve cveta na proleće, on u potpunosti miruje pod zemljom, počinje da zeleni na kraju leta, da bi cvetao u oktobru i novembru i ostao zelen čak i ispod snega tokom zime.

Kako izgleda, kako se bere i koliki prinos godišnje može da se ostvari, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike