Recept dana: Tartar biftek, delikates sa 179 trava - mi vam donosimo verziju koju možete spremiti i kod kuće

21.10.2023

07:57

0

Autor: K. O.

Sejali strah i ostavljali pustoš dok su pod sedlom čuvali komade mesa

Recept dana: Tartar biftek, delikates sa 179 trava - mi vam donosimo verziju koju možete spremiti i kod kuće
Copyright Profimedia

Oko imena jednog od najpoznatijih bifteka na svetu ljudi se često spore. Dok jedni tvrde da se zove tatarski, zbog Tatara koji su meso stavljali ispod sedla, pa ga posle dvodnevnog jahanja, tako omekšalo stavljali na hleb, drugi ga zovu tartar, što je, zapravo, pravilno. I to zato što se jelo prvo serviralo uz tartar sos, te je tako i dobilo ime.

Ako ne verujete nama, možete konsultovati gastronomsku enciklopediju “Larousse Gastronomique” ili proveriti kako ga izgovaraju i pišu svetski poznati šefovi kuhinje Gordon Remzi, Džejmi Oliver i ostali magovi čija kulinarska umeća rado gledamo po televizijskim emisijama.

Tartarski biftek se jede sirov. Ako želite da budete sigurni da je meso oslobođeno bakterija, moguće je da ga skuvate u kontrolisanim uslovima, tako da izgleda kao sirovo.

Zanimljivo je pomenuti i to da u originalu ide 179 trava i začina, međutim, mi vam donosimo verziju koju je moguće spremiti i kod kuće.

Vreme pripreme:

  • 72 sata mariniranja + 45 minuta pripreme

Sastojci:

  • oko 350-400 g junećeg/goveđeg bifteka
  • crni luk
  • beli luk
  • kiseli krastavčići
  • kapar
  • žumance
  • morska so (vegeta)
  • tucana paprika
  • senf
  • biber
  • 1 kašika vorčester sosa
  • malo kečapa
  • 0.5 cl konjaka
  • malo svežeg peršuna
  • nekoliko kapi limuna
  • za ljubitelje ljutog malo čili sosa/tabasco

Priprema:

Veoma važna stvar je mariniranje bifteka. Mora stajati 72 sata u ulju kako bi omekšao.
U multipraktiku iseckati crni luk, beli luk, peršun, krastavčiće ( 1-2 ) i kapar.
Dodati marinirano meso koje ste prethodno iseckali na kockice. Ukoliko meso pripremate u multipraktiku povedite računa da ne preterate jer ne treba da podseća na paštetu. Ako ga seckate na dasci, imajte na umu da može potrajati.
U činiji umutiti oko dve kašičice senfa, kašiku vorčester sosa, tucanu papriku, so, biber, čili sos (po želji), kečap.
Tako pripremljenim začinima dodati usitnjeno meso sa lukom. Sve dobro sjediniti, dodati jedno žumance, nekoliko kapi limuna i 0, 5cl konjaka.
Ispeći tost hleb, premazati ga puterom, a zatim namazati dobar sloj bifteka.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike