Izbegnite katastrofu: Šta da radite ako vas zadesi poplava na putu ili vam voda uđe u automobil

02.07.2024

17:18

0

Autor: V. I.

Ne dozvolite da prekomerne padavine unište vaše vozilo

Izbegnite katastrofu: Šta da radite ako vas zadesi poplava na putu ili vam voda uđe u automobil
Copyright Profimedia

Poplave su ovih dana česta pojava u mnogim delovima Srbije i mogu biti izuzetno opasne za vozače i njihova vozila. Ako se nađete u situaciji gde kiša izazove nagli rast nivoa vode na ulici, važno je znati kako postupiti kako biste izbegli dodatne štete i rizike.

U ovom tekstu donosimo korake koje treba preduzeti ako vaš automobil bude zahvaćen poplavom, kao i savete za procenu štete i pravilno postupanje nakon povlačenja vode.

 

Profimedia
 

Prvi koraci u slučaju poplave

  • Ostanite pribrani i otključajte vrata - Ukoliko kiša izazove nagli rast nivoa vode na ulici, najvažnije je ostati pribran. Odvežite sigurnosni pojas i otključajte sva vrata automobila kako biste bili spremni za brzu evakuaciju ako bude potrebno.
  • Parkiranje pored puta - Ako je izvodljivo, automobil treba parkirati pored puta i sačekati da se voda sa saobraćajnice povuče. Ovo je najbezbednija opcija ukoliko procenite da voda neće brzo rasti.
  • Napustite vozilo ako preti opasnost - Ako nivo vode preti da pređe visinu točkova automobila, najbolje je napustiti vozilo kako biste izbegli mogućnost „zarobljavanja“ u automobilu. Telefonom pozovite pomoć i sklonite se na sigurnije mesto, po mogućstvu na uzvišenje ili na krov automobila ako je potrebno.
  • Proverite vremensku prognozu pre polaska - Pre nego što krenete na put, obavezno proverite vremensku prognozu kako biste izbegli eventualne vremenske nepogode i potencijalne nezgode tokom vožnje.
Profimedia
 

Procena štete nakon povlačenja vode

1. Ne pokušavajte da upalite automobil - Ako je vaš automobil bio potopljen, ne pokušavajte da ga upalite. Okretanje ključa može trajno oštetiti motor ako je voda ušla u njega. Umesto toga, odvezite automobil kod stručnjaka.

2. Utvrđivanje dubine potapanja - Posle povlačenja vode, utvrdite koliko je automobil bio potopljen. Tragovi blata ili prljavštine na spoljašnjosti vozila mogu pomoći u proceni. Ako je nivo vode prešao donju ivicu vrata, verovatno je da je voda ušla u unutrašnjost.

3. Ne pokrećite vozilo - Iako je verovatno želja da proverite da li vaš automobil radi jaka, nemojte pokretati vozilo jer tako možete da oštetite svoj automobil ako voda uđe u motor. Najsigurnije je da angažujete šlep službu do auto-mehaničara.

4. Kontaktirajte s osiguravajućom kompanijom - Ako imate osiguranje od poplava, kontaktirajte svoju osiguravajuću kompaniju. Većina polisa pokriva štetu izazvanu poplavama, pa ćete verovatno dobiti nadoknadu, barem delimično.

5. Sušenje i čišćenje unutrašnjosti - Ukoliko je voda ušla u automobil, otvorite sva vrata i prozore kako bi se unutrašnjost osušila. Postavite suve peškire na pod da upiju vodu i zamenite sve delove unutrašnjosti koji su bili u kontaktu sa vodom.

6. Provera ulja, filtera za vazduh i električnih sistema - Ako primetite kapljice vode na šipki za merenje ulja ili povećanu količinu ulja u motoru, ne palite motor. Odvezite automobil kod servisera koji će zameniti ulje, tečnosti i filter za vazduh. Takođe, proverite sve električne komponente vozila.

7. Skinite akumulator - Pre bilo kakvog rada na vozilu, potrebno je skinuti akumulator. Smatra se da je ona elektronika koja je imala napajanje sve vreme trajno oštećena, dok elektronski delovi koji nisu pod naponom kada je motor isključen, možda mogu biti spaseni. 

Poplave mogu prouzrokovati ozbiljnu štetu na vašem vozilu, ali pravilnim postupcima možete smanjiti rizik i štetu. Pratite ove savete kako biste se bezbedno nosili sa situacijom i obavezno kontaktirajte sa stručnjacima za pomoć.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike