Zašto botoks može biti opasan za određenu grupu žena i kako se zaštititi

02.06.2023

19:08

0

Autor: K. B.

Ako imate spuštene kapke, ne smete da koristite botoks

Zašto botoks može biti opasan za određenu grupu žena i kako se zaštititi
Copyright Freepik

Da biste zaštitili svoje zdravlje, važno je da budete svesni potencijalnih komplikacija botoksa, posebno ako imate spuštene kapke. Statistike pokazuju da jedna od šest osoba koje se podvrgnu botoksu radi ublažavanja bora iskusi neku vrstu komplikacija. Najčešće se javljaju modrice, glavobolje i mučnine, a ženama posebno smeta "zamrznuto" lice jer su estetski rezultati bili njihov glavni cilj.

Pored toga, mogu se javiti simptomi slični gripu kao što su povišena temperatura, groznica, slabost ili ukočenost mišića. Neka istraživanja su čak prikazala i slučajeve kardiovaskularnih tegoba, poput visokog krvnog pritiska, abnormalno ubrzanog srčanog ritma pa čak i srčanog udara.

Freepik
 

Mali broj pacijenata je doživeo anafilaktički šok, dok su drugi iskusili upalu rane od uboda koja se proširila na deo lica.

Važno je napomenuti da se botoksiranje nikako ne preporučuje trudnicama niti dojiljama, dok lekari upozoravaju da osobe alergične na kravlje mleko takođe ne smeju primiti botoks. Takođe, ako imate sklonost ka formiranju keloidnog tkiva na ožiljcima, botoks nije pogodan za vas.

Jedno iskustvo koje ilustruje potencijalne probleme dolazi od Keti Liman, koja je prvi put isprobala botoks pre osam godina. U početku je bila zadovoljna rezultatima i redovno je išla na tretman dva puta godišnje. Međutim, pre nekoliko godina primetila je da su joj kapci i podočnjaci postali naduveni, a obrve spuštene toliko da su skoro prekrivale oči.

Freepik
 

Nakon što je prekinula s botoksom, okrenula se akupunkturi i primetila mali napredak. Keti kaže da više nikada ne bi ponovila botoks jer nije bilo vredno svih problema koje je doživela.

Svi koji imaju spuštene kapke trebaju dobro razmisliti pre nego što se odluče za botoks, jer opuštanje mišića čela može dodatno pogoršati spuštanje kapaka. U takvim slučajevima jedino rešenje može biti operacija, poznata kao blefaroplastika. Važno je razmisliti da li je privremeno ublažavanje bora vredno preuzimanja tog rizika za vaše zdravlje.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike