Kako zaštititi automobil od letnjih vrućina: Pet ključnih saveta koje mnogi zanemaruju

19.06.2024

17:07

0

Autor: K. B.

Ovi saveti pomoći će vam da vaš automobil ostane u optimalnom stanju tokom letnjih meseci, minimizirajući rizik od oštećenja i produžavajući njegovu trajnost

Kako zaštititi automobil od letnjih vrućina: Pet ključnih saveta koje mnogi zanemaruju
Copyright Freepik

Letnje temperature mogu ozbiljno opteretiti vaš automobil, naročito motor, gume, kočnice i karoseriju. Ovde su neki od najvažnijih saveta kako biste zaštitili vozilo od mogućih oštećenja i problema tokom vrelih dana.

Redovno proveravajte nivo i stanje tečnosti, uključujući motorno ulje i rashladnu tečnost. Pravilan nivo i kvalitet ovih tečnosti ključni su za efikasno hlađenje motora, što je posebno važno u letnjim mesecima.

Održavajte pravilan pritisak u gumama

Nemojte smanjivati pritisak tokom leta, jer to može povećati temperaturu guma i brže ih istrošiti. Redovno proveravajte stanje guma na mekim mestima ili pukotinama koje mogu nastati usled visokih temperatura.

Napunite rezervoar goriva do prvog klika

Ovo pomaže u smanjenju isparavanja goriva, a takođe smanjuje rizik od oštećenja rezervoara. Ispravan odušak za gorivo je takođe važan za održavanje integriteta sistema goriva.

Redovno servisirajte klima uređaj

Efikasan klima uređaj ne samo da poboljšava udobnost u kabini, već i smanjuje opterećenje motora tokom vožnje. Očistite filtere peludi i proverite stanje isparivača i kondenzatora kako biste održali optimalan rad klime.

Freepik
 

Pazite na turbopunjač

Turbopunjači su posebno osetljivi na visoke temperature, stoga koristite visokokvalitetno sintetičko ulje koje može podneti ekstremne uslove. Takođe, izbegavajte naglo gašenje motora nakon intenzivnog vožnje kako biste izbegli oštećenja turbopunjača.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike