Primetili ste bubamaru na svojoj ruci? Saznajte šta to znači prema narodnom verovanju

26.06.2024

20:17

0

Autor: V. I.

Bubamare nisu samo slatki insekti

Primetili ste bubamaru na svojoj ruci? Saznajte šta to znači prema narodnom verovanju
Copyright Freepik

Zamislite miinijaturno stvorenje koje može da vam promeni dan jednostavnom pojavom i svojim sićušnim krilima. On nije čarobnjak, nije vilenjak, već bubamara – insekt koji nosi toliko simbolike da deluje kao da je došao iz bajke.

Poslednji put kada ste videli bubamaru, verovatno ste osetili nešto čudno, gotovo magično. Zašto nas tako mali, crveni insekt sa crnim tačkama ispunjava takvim osećajem sreće i topline? Da li je to samo zbog njenog šarmantnog imidža ili iza toga stoji dublja priča?

Heroine prirode

Bubamare su prave heroine u prirodi. Ove male bube su prirodni neprijatelji mnogih štetočina, koji uništavaju useve. Poljoprivrednici su odavno primetili da dolazak bubamara na njihove njive donosi manje štetočina i zdravije biljke. Zbog toga su bubamare postale simbol obilja i dobre žetve. Kada je farmer ugledao bubamaru, znao je da će njegov trud biti nagrađen.

Sreća i lična simbolika

Ali veza sa srećom ne završava se samo sa poljoprivrednicima. Mnogi veruju da bubamara donosi i ličnu sreću. Ako vam padne na ruku, kaže se da ćete imati sreće. Neki kažu da ako poželite želju a ona će vam se ostvariti ako je zamislite pre nego što bubamara odleti. Koliko crnih tačaka ima na poleđini, kaže se da označava koliko meseci sreće vas čeka.

Profimedia
 

 

Bubamara kao simbol ljubavi

Bubamara je takođe postala simbol ljubavi i sreće u odnosima. Mlade devojke su verovale da ako bubamara sleti na njih, to znači da će se uskoro zaljubiti ili dobiti ljubavno pismo. Mnogi mladenci i dalje veruju da će njihova veza biti srećna i dugotrajna ako bubamara sleti tokom venčanja.

Devojke koje nestrpljivo čekaju da se udaju, bubamaru postavljaju na vrh kažiprsta. Devojka tada, prema verovanju, treba da odbrojava sekunde do bubamarinog poletanja i koliko sekundi prođe, toliko će godina još proći do njene udaje.

Bubamare u narodnim pričama

Da li ste znali da su bubamare takođe veoma popularne u narodnim pričama i legendama? U mnogim kulturama širom sveta, bubamare su prikazane kao donosioci dobrih vesti i zaštitnici od zla. Njihovo prisustvo se često povezuje sa magičnim trenucima kada se čini da svet oko nas postaje malo bolji i svetliji.

I dan-danas deca, kad vide bubamaru kažu: "Let, let, bubamaro, donesi nam goste" što bi značilo da će uskoro doći neko drag u dom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sylvie Logan (@mauisyl)

Mala stvorenja, velika sreća

Dakle, sledeći put kada vidite bubamaru, odvojite trenutak da razmislite o svim ovim pričama i verovanjima koja je okružuju. Možda ćete otkriti da to nije samo sladak insekt, već i pravi mali ambasador sreće i dobrih vesti. I dok može izgledati neverovatno kako nešto tako malo može imati toliko značenja, upravo u tome je čar bubamare – podseća nas da sreća često dolazi u najmanjim i najneočekivanijim oblicima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike