Letnja putovanja: Top 15 saveta za bezbednu i opuštenu vožnju tokom noći

14.06.2024

17:08

0

Autor: V. I.

Pripremite se za bezbrižno letnje putovanje automobilom po mraku

Letnja putovanja: Top 15 saveta za bezbednu i opuštenu vožnju tokom noći
Copyright Profimedia

Kako se približava sezona godišnjih odmora, mnogi vozači planiraju polazak na puteve s dugom kilomteražom ka svojim letnjim destinacijama. Noćna vožnja je čest izbor kako bi se izbegle visoke dnevne temperature i gužve na putevima. Međutim, vožnja noću nosi sa sobom specifične izazove i rizike. Da biste putovali bezbedno i sa što manje stresa, pripremili smo niz saveta koji će vam pomoći da osigurate bezbednu i udobnu vožnju tokom letnjih noćnih putovanja.

1. Proverite farove i ostala svetla

Veoma je bitno da se vozite po dobro osvetljenom putu da biste lakše uočili eventualne prepreke životinje i ljude na njemu, ali i što manje naprezali oči. Čekirajte stanje farova pa, ako je potrebno, zamenite sijalice ili obavezno ispolirajte farove. Nemojte da zaboravite da podesite visinu svetlosnog snopa u kabini, naročito ako je automobil natovaren. Takođe, uverite se da su i ostala svetla ispravna, uključujući poziciona svetla, migavce, stop svetla i svetla za rikverc.

2. Šoferšajbna čista ko suza

Čista vetrobranska stakla smanjuju zaslepljivanje od drugih vozila. Operite stakla spolja i iznutra, posebno ako se u automobilu puši. To možete da uradite i na benzinskoj pumpi.

Profimedia
 

 

3. Proverite tečnost za pranje stakala i ako treba, dopunite ga

Insekti se često lepe za stakla tokom vožnje, pa dopunite tečnost za pranje vetrobrana i ponesite rezervu. Bitno je da izaberete pravu boju tečnosti za pranje stakala.

4. Zamenite dotrajale brisače

Ako su brisači previše istrošeni, zamenite ih a ako škripe, primenite trik sa sapunom. Novi brisači osiguravaju bolju vidljivost tokom vožnje, naročito ako vas zadesi letnja oluja na putu.

5. Podesite unutrašnji retrovizor

Prebacite retrovizor u noćni režim kako bi smanjili zaslepljivanje od vozila iza vas.Za to postoji posebna poluga na njemu.

6. Odmorite se pre polaska

Ukoliko ste u prilici, odremajte pre noćne vožnje kako biste bili odmorniji.

Freepik
 

 

7. Dobra ventilacija i svež vazduh

Podestite ventilaciju za dovoljan dotok svežeg vazduha. Klima-ređaj može pomoći da ostanete budni. Naravno, bitno je da bude servisiran i da mu filter bude zamenjen, da ne bi izazvao kontraefekat.

8. Držite naslon sedišta uspravnim

Previše zavaljen položaj u vozilu može uzrokovati pospanost i dremež, pa je bolje da podesite naslon sedišta u uspravniji položaj.

9. Pravite češće pauze

Pravljenje pauza je ključno za bezbednost, posebno pri noćnoj vožnji. Zaustavite se na bezbednim mestima, prošetajte, popijte vodu i osvežite se.

10. Hidratacija vodom, kafom i energetskim pićima

Bitno je da imate rezerve vode pri ruci a iako imaju kratkotrajne efekte, kafa i energetska pića mogu pomoći u održavanju budnosti. Pošto kofein ima kratko dejstvo, ako se ipak osećate veoma umorno, nbolje je da se zaustavite i dremnete.

Profimedia
 

11. Izbegavajte tešku hranu pre vožnje

Za  bezbedno noćnu vožnju pripremite lagane grickalice poput kikirikija, krekera ili grisina. Izbegavajte čokoladice jer mogu izazvati nagli pad energije.

12. Slušajte dinamičnu muziku

Slušajte neku veselu  muziku ili intrigante potkaste koji će vam održati pažnju i budnost.

13. Smanjite osvetljenje u vozilu

Smanjite osvetljenje na instrument tabli i unutrašnjim svetlima kako biste smanjili svako moguće ometanje.

Profimedia
 

 

14. Nosite naočare s antirefleksnim slojem

Ukoliko nosite naočare sa dioptrijom, antirefleksni sloj može da vam pomogne protiv zaslepljivanja.

15. Pažljiviji nego inače

Budite pažljiviji nego inače. Jeste da noću ima manje vozila po putevima, ali ima više umornih vozača i loše osvetljenih puteva. Vozite oprezno i srećan vam put!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike