Zimske gume više nisu obavezne: Ipak, ovo treba proveriti pre prelaska na letnje

01.04.2024

17:22

0

Autor: K. B.

Sa dolaskom proleća, vozači u Srbiji mogu preći na letnje gume, ali treba obratiti pažnju na nekoliko važnih detalja

Zimske gume više nisu obavezne: Ipak, ovo treba proveriti pre prelaska na letnje
Copyright Profimedia

Dok se sezona hladnijeg vremena polako povlači, menjaju se i pravila koja se odnose na vožnju, posebno kada je reč o upotrebi zimskih guma. Prema novom zakonu, od 1. aprila više nije obavezno imati zimske gume na vozilima, što označava prelazak na letnju sezonu vožnje.

Zakon precizno definiše da su zimske gume obavezne od 1. novembra do 1. aprila, pod uslovom da takvu opremu zahtevaju vremenski uslovi kao što su sneg, led ili poledica na putevima. Iako prelazak na letnje gume nije zakonski obavezan, to se ipak preporučuje iz nekoliko razloga. Zimske gume su projektovane tako da pruže bolje performanse pri niskim temperaturama i na zaleđenim ili snegom pokrivenim putevima. Ipak, vožnja sa zimskim gumama na suvim i toplijim putevima može dovesti do bržeg habanja guma, smanjenja efikasnosti goriva i dužeg kočionog puta.

Profimedia
 

Prema preporukama, dubina šare na gumama treba da bude najmanje četiri milimetra. Ovo je bitan faktor za bezbednost, jer gume s nedovoljno dubokom šarom ne mogu efikasno da odvode vodu s puta, povećavajući rizik od akvaplaninga. Stoga, prilikom prelaska na letnje gume, važno je proveriti stanje i dubinu šare na gumama.

Vozačima se preporučuje da redovno proveravaju stanje svojih guma, bez obzira na sezonske promene. Pravilno održavanje guma i njihova zamena kada je potrebno ključni su za bezbednu vožnju. Iako zimske gume više nisu obavezne, važno je biti spreman na iznenadne promene vremena, posebno u planinskim predelima gde se vremenski uslovi brzo mogu promeniti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike