Od vikenda prelazimo na letnje gume: Da li je to obavezno po zakonu i koliko će da vas košta

28.03.2024

16:18

0

Autor: V. I.

Do 1. aprila po Zakonu o saobraćaju obavezna je zimska oprema, ali šta onda?

Od vikenda prelazimo na letnje gume: Da li je to obavezno po zakonu i koliko će da vas košta
Copyright Profimedia/Pixabay

Za koji dan počinje april, što znači da od prvog vozači neće više biti u zakonskoj obavezi da koriste zimske gume, bez obzira na vremenske uslove, pa sve i da se dogodi snežna mećava. S obzirom na stabilno lepo vreme poslednjih nedelja, mnogi bi već voleli da su prešli na letnje gume.

Što pre kod vulkanizera

Za one koji to još uvek nisu učinili, pravo je vreme za zamenu guma, mada može biti izazovno pronaći slobodan termin kod vulkanizera, posebno tokom nadolazećeg vikenda.

Iako zakon ne uslovljava da pređete sa ziimskih na letnje gume, to se ipak toplo preporučuje zbog bržeg habanja zimskih guma na višim temperaturama. Letnje gume su dizajnirane da pružaju bolje performanse u suvim i toplim uslovima nego zimske jer imaju različit sastav i šaru koja omogućava bolju trakciju na suvom i vrelom asfaltu, što je jedan od razloga zašto je bitno da ih što pre promenite.

Profimedia
 

Cene usluga zamene guma variraju

Za zamenu guma na felnama uz balansiranje, cena se kreće od 700 do 1.100 dinara po točku, u zavisnosti od veličine gume i lokacije servisa. Samo zamena guma košta oko 350 dinara po točku, dok balansiranje iznosi između 400 i 700 dinara. Vlasnici većih vozila s pneumaticima većim od 20 inča mogu očekivati cene preko 2.000 dinara po točku za kompletnu uslugu montaže i balansiranja.

Ako se gume menjaju na istim felnama, na cenu treba dodati dodatnih 200 dinara po točku za demontažu i montažu.

Hotel za guma

Dodatna usluga koju nude neke vulkanizerske radnje i servisi jeste čuvanje guma tokom leta, poznato kao "hotel za gume". Cena ove usluge kreće se od 150 do 200 dinara mesečno po gumi, zavisno od njihove veličine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike