Ne nasedajte, uvek odgovorite sa "ne": Trik pitanje koje postavljaju saobraćajni policajci

30.03.2024

16:18

1

Autor: V. I.

Ako vas zaustavi policija na putu, budite spremni da kažete šta treba

Ne nasedajte, uvek odgovorite sa "ne": Trik pitanje koje postavljaju saobraćajni policajci
Copyright Tanjug/Video

Bez obzira na to da li je u pitanju samo rutinska kontrola saobraćaja ili ste zaustavljeni zbog prekršaja: neki vozači se, ni krivi ni dužni, dobro preznoje u toj situaciji kada moraju da odgovaraju na pitanja policije.

Recimo, kad morate odgovoriti na pitanja o sebi. Naravno, morate pokazati i vozačku dozvolu i registraciju vozila. Međutim, na trik pitanje koje mnogi policajci postavljaju na početku zaustavljanja nikada ne treba odgovarati.

Trik pitanje policije na koje je najbolje odgovoriti sa "ne"

Na početku zaustavljanja saobraćaja često se postavlja klasično pitanje: "Znate li zašto smo vas zaustavili?“ Naravno, postoje neke varijacije kao i vrlo sugestivna formulacija ovog pitanja, na primer: "Pretpostavljamo da znate zašto smo vas zaustavili?“

Mnogi vozači se osećaju potrebu da odmah daju izjavu i priznaju eventualni prekršaj. Međutim, nikada ne odgovarajte na to trik-pitanje. Umesto toga, samo recite "ne“ neutralnim tonom.

Razlog je jednostavan

Ako postoji početna sumnja, policija vas mora prvo obavestiti o optužbama koje su podignute. Pored toga, službenici moraju da vas obaveste o vašem pravu na ćutanje - ako to ne urade, izjave koje date ne mogu se koristiti na sudu ili će se koristiti, samo u ograničenoj meri.

Ali prvo morate biti u mogućnosti da dokažete da niste bili obavešteni o svom pravu na ćutanje. Zato je bolje da se uzdržite i ne opterećujete se spontanim izjavama. U suprotnom, saobraćajni prekršaj bi se mogao protumačiti kao nameran, na primer ako ste namerno vozili prebrzo.

 

Pexels
 

Može li policija da vas pita gde idete?

Osim toga, postoje čisto informativna pitanja koja postavlja policija. Međutim, ni na njih ne morate da odgovarate. Ovo uključuje klasično "Kuda idete?", odnosno pitanja o destinaciji putovanja ili odakle dolazite.

Uvek se ponašajte kooperativno i prijateljski tokom kontrole saobraćaja; olakšaće život vama, ali i policajcima. Ako ste zaista počinili prekršaj i uhvaćeni, pokažite svoje razumevanje.

Ipak to je privatna stvar - ali ne bi trebalo da kažete da se samo vozite okolo. Ovo bi se moglo protumačiti kao besmislena vožnja tamo-amo. Jednostavno recite da imate još posla ili obavestite službenike o svom pravu da ćutite na neutralan i ljubazan način.

Kad reagujete na odbojan, ciničan ili čak uvredljiv način, možete se uvaliti u nevolje više nego što je potrebno. Ako želite da osporite kaznu upozorenja, uvek možete to učiniti naknadno umesto da o tome razgovarate sa službenicima na licu mesta, piše Fenix.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike