Puna crvena linija stigla na puteve: Šta to znači za vozače?

26.02.2024

17:16

1

Autor: K. O.

Važan korak u unapređenju bezbednosti na putevima

Puna crvena linija stigla na puteve: Šta to znači za vozače?
Copyright Pexels

Vlada Andaluzije nedavno je prvi put označila crvenu liniju na mestu gde je prethodno bila dvostruka puna bela crta na državnom putu A-355 u Malagi, jednom od najopasnijih u Španiji.

Ova crvena linija postavljena je kao važan korak u unapređenju bezbednosti na putevima, s obzirom da se dvostruka bela crta očigledno nije pokazala dovoljno efikasnom. Španski nadležni organi se nadaju da će crvena linija biti jasno upozorenje vozačima da ostanu u svojoj traci i da im je zabranjeno preticanje. Cilj ove mere je smanjenje broja saobraćajnih nesreća i povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Pored crvene linije, planirano je postavljanje četiri edukativna radara ili digitalnih znakova duž puta. Ovi uređaji će informisati vozače o njihovoj trenutnoj brzini i podsećati ih na maksimalno dozvoljenu brzinu, dodatno doprinoseći bezbednosti na putu. Ukoliko crvena linija ne bude dovoljna da spreči vozače da čine prekršaje, vlasti najavljuju uvođenje kamera i radara na kritičnim tačkama kao poslednju meru.

 

 

Ove inicijative proističu iz visoke stope saobraćajnih nesreća tokom prethodne godine, kada je deset osoba izgubilo život na toj deonici puta. Pored toga, put koji je otvoren 2014. godine sa predviđenom dnevnom frekvencijom od 7.000 vozila sada gotovo dvostruko premašuje taj broj, s gotovo 20.000 vozila dnevno, uključujući i veliki broj teretnjaka, piše RadioSarajevo.ba.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike