Svevideća kamera: Da li "Oko sokolovo" piše kaznu ako ste u kolima ili su vam uključena sva četiri migavca

20.02.2024

17:17

10

Autor: V. I.

Da li postoji mogućnost da izvrdate i postignete dogovor

Svevideća kamera: Da li "Oko sokolovo" piše kaznu ako ste u kolima ili su vam uključena sva četiri migavca
Copyright Profimedia

U savremenom svetu, gde je urbani život isprepleten s naprednom tehnologijom, jedna od svakodnevnih briga vozača tiče se parkiranja. U tom kontekstu, "Oko sokolovo" predstavlja modernog stražara javnih površina, posebno parking-mesta, ali postavlja se pitanje: da li je moguće izbeći kaznu ako ste nepropisno parkirani na dva minuta, ali u unutar vozila, ili ste pak uključili "sva četiri migavca"?

Jutjub/ RTS SAT - Zvanični kanal
 

Ima li vrdanja

Bez obzira na to da li je vozač prisutan u vozilu ili je vozilo ostavljeno upaljeno, sistem "Oko sokolovo" efikasno registruje svaku nepropisnost. Opremljen da u samo jednoj sekundi napravi do 32 fotografije, ovaj sistem ne pruža prostor za izgovore ili propuste.

Zanimljivo je da se vozači često pitaju o radnom vremenu ovog digitalnog čuvara. Radnim danima, "Oko sokolovo" prati nepropisno parkirane automobile od sedam ujutru do 21 čas uveče, dok subotom skraćuje svoje radno vrijeme do 14 časova. Nedeljom, međutim, ovaj sistem se odmara, pružajući vozačima kratku pauzu od svog svevidećeg oka.

Razlika između "Oka sokolovog" i Komunalne

Ipak, važno je da istaknemo razliku između kazni koje izriče "Oko sokolovo" i onih koje na svoj račun upisuje Komunalna policija. Dok "Oko sokolovo" nesporivo beleži svaki prekršaj povezan s parkiranjem, Komunalna policija se bavi širim spektrom prekršaja u javnom prostoru. Bez mogućnosti "dogovora" ili "opraštanja", vozači su pozvani da postanu odgovorniji učešćem u urbanom suživotu, gde svaka registarska tablica i svaki parkirani automobil ostaju zabeleženi u digitalnom oku koje nikada ne spava.

Kako da proverite da li imate kaznu

Vozači mogu proveriti da li imaju kaznu za nepropisno parkiranje na sajtu JKP "Parking servis", putem SMS-a, mejla ili pozivom kontakt-centra 0800 11-00-11.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike