Za verovali ili ne: Može li se pijanom pešaku oduzeti vozačka dozvola?

22.02.2024

12:12

0

Autor: K. O.

Jednom Italijanu je baš to pošlo za rukom

Za verovali ili ne: Može li se pijanom pešaku oduzeti vozačka dozvola?
Copyright Profimedia

Ova priča datira još od kraja prošle godine, a obelodanio ju je advokat kažnjenog vozača Fabricija Korone, Ivano Kijeza. Sve se dešava u Komu u Italiji. Incident se događa na izlazu iz jednog restorana u tom gradu, gde su lokalni policajci izrekli kaznu vozaču.

Korona, koji je sam advokat i bio je u društvu još jedne osobe, bio je kažnjen zbog nepropisnog parkiranja svog vozila.

"Sve je tačno", naglašava advokat Ivano Kijeza.

Problemi su nastali kada je njegov klijent s prijateljem odlučio da poseti policijsku stanicu kako bi saznao o čemu se radi. Policijski službenici su odlučili da podvrgnu obojicu alko-testu, koji je "pokazao da je nivo alkohola u krvi vozača bio nešto viši od dozvoljenih vrednosti", izjavio je Kijeza za milansko izdanje lista Repubblica.

"U tom trenutku policajci donose neverovatnu odluku: oduzimaju mu dozvolu iako moj klijent u tom trenutku nije vozio, niti je tek izašao iz automobila. Ponavljam: do policijske stanice je stigao peške."

Suočen s iznenađujućom odlukom, vozač odlučuje da se žali sudu. Žalba je prihvaćena, barem u teoriji, pa je Korona sada u situaciji da vrati svoju vozačku dozvolu.

Pexels
 

Međutim, tu nije kraj njegovim mukama, već sledi novo iznenađenje.

"Nakon odluke sudije, ponovo smo otišli u prefekturu po dozvolu, ali su se službenici usprotivili, rekavši da prvo moraju da obave kliničke testove kako bi utvrdili sposobnost mog klijenta za vožnju", objašnjava Kijeza.

"Dakle, iako je to bio propust u postupcima, rečeno mi je da je 'takva praksa', osim ako moj klijent ne podnese zahtev sudiji da izda nalog za obustavu s dodatnom izjavom kojom se nalaže trenutno vraćanje dokumenata", kaže advokat.

Sudija je prihvatio zahtev, stvarajući tako uslove da se dozvola konačno vrati u ruke svog zakonitog vlasnika, piše Unita.it.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike