Osvežite stare brisače, ne kupujte nove: Uklonite sloj gume kod kuće!

12.02.2024

17:30

0

Autor: K. B.

Narezivanje brisača predstavlja privremeno rešenje za poboljšanje njihove efikasnosti, ali nije trajno

Osvežite stare brisače, ne kupujte nove: Uklonite sloj gume kod kuće!
Brisači 2 - Copyright Pixabay

Kada brisači na vašem vozilu počnu neadekvatno da brišu, ostavljajući tragove vode ili preskačući delove stakla, što može uticati na bezbednost vožnje, obično se preporučuje njihova zamena. Međutim, postoji jeftinija alternativa koja može odložiti potrebu za kupovinom novih, poznata kao "narezivanje" brisača.

Ovaj postupak podrazumeva precizno skidanje gornjeg sloja gume sa metlica, čime se obnavlja njihova sposobnost čistog brisanja. Za ovaj zahvat potreban vam je specijalan nož, koji možete nabaviti za malo više od 20 evra. Pre samog rezanja, metlice treba pažljivo očistiti krpom natopljenom vodom i deterdžentom, a zatim ih ili preklopiti ili rastaviti. Preporučuje se da se rezanje vrši na sobnoj temperaturi, jer je tada guma mekša, laganim pritiskom noža duž brisača. Nakon narezivanja, ivice metlice koje obično ostanu treba pažljivo iseći makazama.

Pixabay
 

Nemački auto-klub (ADAC) ukazuje da ako procedura nije izvedena kako treba, može doći do pogoršanja performansi brisanja. Takođe, važno je napomenuti da se narezivanje ne može primenjivati beskonačno. Preporučuje se zamena metlica nakon dva pokušaja obnove na ovaj način, posebno ako su metlice postale lomljive ili previše tvrde, što znači da je vreme za kupovinu novih.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike