Važno obaveštenje: Pritiskom na jedno dugme, vozači benzinaca i dizelaša mogu ostvariti značajno smanjenje potrošnje goriva

04.02.2024

17:56

0

Autor: K. B.

Korišćenje tempomata kao način za uštedu goriva u 2024. godini predstavlja jednostavan, ali efikasan savet za vozače automobila

Važno obaveštenje: Pritiskom na jedno dugme, vozači benzinaca i dizelaša mogu ostvariti značajno smanjenje potrošnje goriva
lampica za gorivo - Copyright Profimedia

Ovo je posebno relevantno u vreme kada su troškovi života i održavanja automobila visoki. Evo nekoliko ključnih razloga zašto bi vozači trebalo da razmotre ovaj savet:

Stabilnost brzine

Tempomat omogućava vozačima da održavaju konstantnu brzinu, što je efikasnije od ručnog prilagođavanja brzine putem papučice gasa. Stalne promene brzine mogu dovesti do nepotrebnog trošenja goriva, dok tempomat minimizira ove varijacije, doprinoseći boljoj potrošnji.

Smanjenje nepotrebnog ubrzanja

Često ubrzanje i kočenje ne samo da povećavaju potrošnju goriva, već i troše kočnice i druge delove automobila. Korišćenjem tempomata, vozači mogu izbeći ove nagle promene, što dovodi do uštede goriva i manjeg habanja vozila.

Efikasnost na dugim putovanjima

Na dugim putovanjima, posebno na auto-putevima gde su uslovi vožnje relativno konstantni, tempomat može značajno doprineti efikasnosti potrošnje goriva. Ovo je idealna situacija u kojoj može pokazati svoje prave prednosti.

Pexels
 

Podrška studija

Istraživanja, kao što je ono koje je sproveo Natural Resources Canada, pokazuju da vozila koja koriste tempomat mogu imati znatno bolju potrošnju goriva u odnosu na vozila koja imaju varijabilnu brzinu. Ova studija pruža konkretne dokaze koji podržavaju ideju da je korišćenje tempomata korisno za smanjenje potrošnje goriva.

Saveti od stručnjaka

Preporuke stručnjaka i vodećih automobilskih grupa, kao što su Svansvai Motor Group, Evans Halshaw, i upozorenja od proizvođača poput Kie, dodatno potkrepljuju argument da korišćenje tempomata može dovesti do značajnih ušteda.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike