Ne čekajte katastrofu: Top-10 zvukova u vašem automobilu koji zahtevaju hitnu reakciju

03.02.2024

17:47

0

Autor: V. I.

Čujete li škripanje? Vaš auto vapi za pomoć – ne ignorišite ove signale

Ne čekajte katastrofu: Top-10 zvukova u vašem automobilu koji zahtevaju hitnu reakciju
Copyright Freepik

Tokom upravljanja vozila, svakodnevno iskustvo vozača bombarduje širok spektar zvukova: od šuma motora i vazduha koji protiče pored vas ukoliko vam je otvoren prozor, do razgovora saputnika i melodija koje dopiru s radija. U ovom bučnom okruženju, određeni zvuci koje proizvodi vaš automobil mogu biti znak za uzbunu, ukazujući na potencijalne probleme koji zahtevaju vašu pažnju. Neki od ovih zvukova su manje zabrinjavajući i ne traže hitnu reakciju, dok drugi mogu ukazivati na ozbiljne kvarove. Zanemarivanje ovih upozorenja može dovesti do ugrožavanja bezbednosti vas i vaših putnika. Evo pregleda najčešćih zvukova na koje treba da obratite pažnju.

1. Škripa

Kočnice se prirodno habaju tokom vremena. Prvi signal za uzbunu je njhovo škripanje, koje, ako ga ignorišete, može prerasti u grubo mlevenje i na kraju u duboku tutnjavu. Nikada ne ignorišite škripu kočnica, vež ih hitno proverite. Važan savet je da uvek menjate kočnice u paru, na oba točka iste osovine, i da ne odlažete zamenu istrošenih diskova. Kočnice su ključne za sigurnost, a njihovo održavanje nije previše skupo.

Freepik
 

2. Šištanje

Snažno šištanje može da ukaže na probleme sa crevima koja su u blizini motora, poput labavog creva ili curenja vazduha, a može da ukazuje i na potencijalne probleme s kaiševima. Takva curenja mogu da utiču na rad kontrolne table, potrošnju goriva i performanse motora.

3. Tapkanje

Zvuk tapkanja iz motora uglavnom znači da je već kasno za bilo šta je vam je motor u automobilu ostao bez ulja. Čak i kratka vožnja bez adekvatnog podmazivanja može prouzrokovati veliku štetu. Zato odmah zaustavite vozilo i uvek imajte rezervno ulje pri ruci.

4. Zveckanje

Posebno kod vozila s prednjim pogonom, zveckanje može biti znak istrošenih homokinetičkih zglobova ili problem sa izduvnim sistemom, uključujući olabavljene toplotne štitnike. Ova buka takođe može da bude signal da su vam prigušivači ili kočnice  u problemu.

5. Lupa

Zvuk lupanja tokm vožnje po neravnom terenu  ukazuje na problem sa suspenzijom, poput oštećenja opruga ili amortizera. Potrebno je hitno rešavanje ovog problema kako biste održali kontrolu nad vozilom. Dakle, pravac kof auto-mehaničara.

6. Cviljenje

Buka iz automatskog menjača obično nije dobar znak. Ako osetite lupanje ili snažan udar pri menjanju brzina, ili čujete cviljenje tokom vožnje, to ukazuje na problem sa prenosom.

7. Buka guma

Ljudi se često naviknu na zvukove svog vozila, ali promene u zvucima guma mogu ukazivati na probleme sa gaznim slojem ili suspenzijom. Dobra je praksa povremeno voziti sa nekim ko nije često u vašem automobilu kako bi primetio nove zvukove ukoliko ih ima.

Freepik
 

8. Zavijanje

Glasno zavijanje pri ubrzanju koje podseća na jako cviljenje, može da otkriva problem s kaišem. Ukoliko, ne adaj bože, pukne zupčasti kaiš, ta vrsta kvara će da vam isprazni novčanik.

9. Mlevenje

Ako čujete škripu, to znači da metal negde trlja o metal, pa odmah zaustavite vozilo i proverite oo čemu se radi. Ukoliko zvuk dolazi ispod haube, to može značiti problem sa pumpom za vodu, alternatorom ili pogonskim kašiem.

10. Tapkanje

Kucanje motora može značiti da je u vašem motoru malo tečnosti, ili je reč o potencijalno ozbiljnijem problemu, recimo sa ležajevima. U tom slučaju počnite da tražite novi motor. Međutim, ako slušate i uočite (ili bolje rečeno, slušate) probleme rano, možete uštedeti mnogo novca. Uz redovno održavanje, uhvatićete male probleme pre nego što postanu veliki.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike