Saveti za zimsku vožnju: Ako se zaglavite u snegu, pritiskanje papučice za gas će samo još više da vas zarobi

13.01.2024

16:16

0

Autor: V. I.

Ovi trikovi će vam obezbediti potpunu kontrolu nad vozilom i povećan osećaj sigurnosti za volanom

Saveti za zimsku vožnju: Ako se zaglavite u snegu, pritiskanje papučice za gas će samo još više da vas zarobi
Copyright Profimedia

S obzirom na to da je zimi vožnja automobila znatno zahtevnija u odnosu na, recimo, period kad je lepo vreme, neophodno je da vozači, naročito novopečeni, otvore četvoro očiju kako ne bi izgubili kontrolu nad vozilom. Evo nekoliko saveta za sigurnu vožnju tokom zime.

Obavezna zimska oprema

Kao što je poznato, od novembra do aprila je, prema važećim propisima, neophodno da imate i koristitie zimsku opremu, a to se, prije svega, odnosi na zimske gume. One su drugačijeg sastava u odnosu na letnje i imaju dublje šare, što osigurava bolje prianjanje točkova na tlo u zimskom periodu. 

Proverite akumulator

Po hladnom vremenu i minusu motoru je mnogo teže da startuje, jer se baterija više troši, zato pre nego što krenete negde na put tokom zimskih meseci, proverite u kakvom je stanju vaš akumulator. Ovo je veoma bitno da vam se ne bi dogodilo da vam se isprazni u toku vožnje. Pre polaska na duži put neophodno je da napunite svoj akumulator i tako sebe poštedite stresa.

Profimedia
 

Dodatna oprema

Osim zimskih guma, vozači treba da poseduju i lance za pogonske točkove te ih stave kada to uslovi zahtevaju. Pored obavezne zimske opreme, vozači bi trebalo u vozilu da imaju alatke za čišćenje snijega s automobila i puta - različite metlice i plastične čistilice za sneg sa stakala.

Držite razmak

U toku zimske vožnje bitno je da vozač bude koncentrisan na okruženje, što znači da mora pomno pratiti dešavanja u saobraćaju, jer neka vozila proklizavaju i zanose se. Sneg, led i vlažan kolovoz znatno ometaju slobodno kretanje vozila, pa zbog toga vozači ne bi trebalo da prave nagle pokrete i iznenada koče. Uvek imajte na umu da razmak između vozila zimi treba da bude veći zbog prevencije sudara usled problema s kočenjem.

Smanjite brzinu

Tokom zime brzina kretanja vozila treba da se smanji u skladu sa situacijom na putu. Ako vozite po vlažnom kolovozu, smanjite brzinu kretanja za oko 20 di 30 odsto od dozvoljene brzine, a u slučaju leda i magle brzinu treba drastično smanjiti, čak za 60-70 odsto, dok se ne pređe na bezbedniji kolovoz.

Za mlade vozače, koji su tek položili vozački ispit, bolje je da u početku izbegavaju vožnju po izraženom ledu, a pogotovo po magli. Smanjena vidljivost na putu u slučaju magle zahteva posebnu spretnost i iskustvo pa se savetuje izbegavanje deonica puta uz reke i jezera tokom zime.

Profimedia
 

Pažljivo kočenje

Zaustavno vreme u uslovima mokrog kolovoza drastično se povećava sa brzinom, pa je zato neophodno da predvidite na vreme svoj zaustavni put i da sa kočenjem počnete na vreme.

U slučaju proklizavanja potrebno je da otpustite papučicu kočnice i ponovo postepeno kočite, ali motorom. Pre ulaska u krvinu znatno smanjite brzinu, opet kočenjem motorom, a brzinu smanjujte manjim pritiskom na papučicu gasa. U krivini treba da održite konstantnu malu brzinu kako vozilo ne bi izgubilo balans.

Ako se zaglavite u snegu

Iako je to poslednje što želite da vam se desi, u slučaju da zaglavite u snegu, ostanite smireni jer rešenje, naravno, postoji.

Česta greška koju ljudi rade kad se zaglave jeste da  nagaze papučicu gasa i okreću točkove u mestu, a tako samo zagreju sneg, što znatno otežava izlazak autom. Zapravo bi trebalo da utabate sneg što više, a da biste to učinili, krećite se napred-nazad nekoliko puta. To ćete uraditi tako što ubacite u prvu brzinu i krenite napred koliko možete, a zatim ubacite u rikverc i idite nazad. Na kraju, potrebno je da dodate malo gasa i tako ćete jednostavno izaći iz snega u koji ste se zaglavi.

Profimedia
 

Obavezni spisak stvari koje treba da imate u automobilu tokom zime:

  • Ćebe ili dodatnu odeću
  • Hranu
  • Piće
  • Mobilni telefon
  • Kablove za startovanje vozila
  • Malu lopatu
  • Baterijsku lampu
  • Strugač leda
  • Uže za vuču

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike