Lanci za sneg postaju neophodni od Božića: Ključne informacije koje treba imati u vezi sa njihovom upotrebom

06.01.2024

17:05

0

Autor: K. B.

Zimska oprema za vozila je od suštinskog značaja tokom hladnih meseci, posebno u Srbiji gde se očekuju niske temperature i sneg

Lanci za sneg postaju neophodni od Božića: Ključne informacije koje treba imati u vezi sa njihovom upotrebom
Copyright Profimedia

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, obavezna zimska oprema uključuje gume za zimsku upotrebu na svim točkovima i lanci (ili drugi uređaji za povećanje trakcije) na najmanje dva pogonska točka izvan naseljenih mesta.

Iako su lanci po zakonu obavezni izvan naseljenih mesta, praksa pokazuje da u nekim situacijama mogu biti korisni i u gradovima, posebno u uzbrdanim delovima gde je potrebno poboljšati trakciju. U nekim gradskim područjima, naročito u brdsko-planinskim regijama, uzbrdice mogu postati problem tokom snega i poledice, pa su lanci korisna dodatna oprema.

Što se tiče cena, lanci za sneg variraju u ceni u zavisnosti od promera gume i proizvođača, ali uobičajena cena se kreće između 3.000 i 4.000 dinara, dok se neki modeli mogu kretati i do 7.000 dinara.

Profimedia
 

Alternativa lancima za sneg su čarape za sneg, koje su dizajnirane za vožnju po snegu i klizavim putevima. Ove čarape se sve više koriste kao zamena za lance, pružajući dobro prijanjanje vozila na snežnim putevima. Važno je napomenuti da se preporučuje skidanje čarapa sa točkova pre nego što dođete do asfalta kako biste produžili njihov vek trajanja.

U zaključku, i lanci i čarape za sneg su korisni dodaci za zimske uslove vožnje, a odabir između njih zavisi od ličnih preferencija, potreba i budžeta.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike