Pre nego što pokušate paljenje vozila "na guranje", pratite ova pravila ako imate problem sa pokretanjem

01.12.2023

18:14

0

Autor: K. B.

Kada je reč o paljenju automobila "na guranje", postoje specifična pravila koja treba poštovati, naročito kada se suočavamo sa starijim vozilima koja mogu imati određene tehničke izazove

Pre nego što pokušate paljenje vozila "na guranje", pratite ova pravila ako imate problem sa pokretanjem
Copyright Profimedia

Na domaćim putevima često nailazimo na starija vozila koja se mogu zaustaviti iz različitih razloga. Najčešći kvarovi koji zahtevaju vuču ili šlepovanje uključuju otkazivanje akumulatora, problem sa elektropokretačem (anlaserom) ili kvar brave za paljenje.

Uzroci ovih problema često uključuju star akumulator, labave kontakte na klemama akumulatora i nedostatak elektrolita u ćelijama, što može dovesti do desulfatacije olovnih ploča i kratkog spoja ćelija. U slučaju da akumulator nije više upotrebljiv, preporučuje se zamena.

Ako je akumulator samo sa niskim nivoom elektrolita, što se često dešava usled isparavanja tokom leta, potrebno je dodati destilovanu vodu do određenog nivoa. Takođe, napomenuto je da se akumulator može isprazniti ako se ostave svetla ili radio uključenim duže vreme, a rešenje u tom slučaju je punjenje akumulatora na punjaču.

Profimedia
 

Kada je reč o paljenju vozila "na guranje", posebno se ističe važnost poznavanja tipa motora, odnosno da li ima zupčasti remen ili lanac. Ako se radi o lancu za razvod ventila, šlepanje nije problem. Međutim, kod vozila s zupčastim remenom, postoji rizik od preskakanja remena pri naglom pokretanju, što može prouzrokovati ozbiljne štete na motoru.

Postupak paljenja "na guranje" uključuje davanje kontakta ključem, postavljanje brzine u "rikverc" ili drugu brzinu, polako guranje vozila, pritiskanje kvačila od strane osobe u automobilu, i kada vozilo dostigne određenu brzinu, lagano puštanje kvačila. Ključ ostaje u položaju kontakta, a važno je ne dirati ga nakon toga.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike