Naučnici otkrili slabost u "Teslinom" sistemu! "Možemo prevariti procesor da uradi nešto što inače ne bi"

14.08.2023

16:15

0

Ovaj vid hakovanja bi mogao da dozvoli kontrolu nad funkcijama kao što je autonomno upravljanje i drugim karakteristikama

Naučnici otkrili slabost u "Teslinom" sistemu! "Možemo prevariti procesor da uradi nešto što inače ne bi"
Ilustracija - Copyright Pexels

Naučnici su otkrili slabost u "Teslinom" sistemu koju bi, kako tvrde, kompanija "Tesla" teško mogla da spreči.

Ova ranjivost nazvana je "voltage glitching" (prekidanje napona). Istraživači tvrde da su pronašli slabost u "Teslinom" infotainment sistemu koja bi mogla omogućiti neovlašćeni pristup plaćenim nadogradnjama, uključujući potpuno autonomno upravljanje (FSD) i grejanje zadnjih sedišta. Za ostvarivanje ovog napada istraživači su koristili tehniku nazvanu "voltage glitching", što podrazumeva manipulaciju napona koji napaja procesor infotainment sistema.

- U pravom trenutku, možemo prevariti procesor da uradi nešto što inače ne bi - izjavio je Kristijan Verling. - Dolazi do prekida u izvršavanju, preskaču se instrukcije i procesor prihvata naš kod. To je suština onoga što radimo.

Verling je deo grupe od tri doktoranda sa Tehničkog univerziteta u Berlinu koji su zajedno sa nezavisnim istraživačem otkrili ovu ranjivost. Detalje svog istraživanja će prezentovati na konferenciji o sajber bezbednosti pod nazivom "Black Hat".

Budući da je reč o hardverskoj ranjivosti, napadačima je potreban fizički pristup "Teslinom" vozilu. Ovaj vid hakovanja bi mogao da dozvoli kontrolu nad funkcijama kao što je autonomno upravljanje i drugim karakteristikama, čak i u regionima gde te opcije još nisu dostupne. Ipak, istraživači napominju da će biti potrebno mnogo rada kako bi se ove mogućnosti dalje istražile.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike