Brz ko munja: Električni auto s Balkana ušao u Ginisa s novim rekordom u brzoj vožnji (FOTO+VIDEO)

11.11.2023

17:50

0

Autor: V. I.

Brz ko munja: Električni auto s Balkana ušao u Ginisa s novim rekordom u brzoj vožnji (FOTO+VIDEO)
Copyright promo/Rimac

Nov rekord  iz oblasti automobilizma zabeležen je u Ginisovoj knjizi u pomalo neobičnoj kategoriji - vožnja unazad, i to brzinom od 275.745 km/h. Rekord je posle dve decenije oborio automobil hrvatske kompanije "Rimac Nevera" i to je za skoro 100 km/h nadmašio prethodni koji je držao automobil Caterham 7 Fireblade.

promo/Rimac
 

"Tokom razvoja palo nam je na pamet da će Nevera verovatno biti najbrži automobil na svetu u vožnji unazad, ali smo se malo smejali. Aerodinamika, hlađenje i stabilnost ipak nisu projektovani za vožnju unazad velikom brzinom.

Ali onda smo počeli da pričamo o tome kako bi bilo zabavno pokušati. Naše simulacije su pokazale da možemo da postignemo i preko 150 milja na sat, ali nismo imali mnogo pojma koliko će to biti stabilno + ulazili smo na nepoznatu teritoriju", rekao je Matija Renić, glavni programski inženjer za "Bugatti Rimac".

promo/Rimac
 

Test vozač Goran Drndak, koji je postavio rekord, kaže trebalo malo vremena da se navikne na veliku brzinu u vožnji unazad, ali kaže da je Nevera bila mirna. 

Rekordna vožnja Rimac Nevere obavljena je na test poligonu Papenburg u Nemačkoj.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike