Kako postati bolji vozač: Izbegnite ovih pet uobičajenih grešaka prilikom menjanja brzina

06.10.2023

17:43

0

Autor: K. B.

Izbegavanjem ovih grešaka možete produžiti životni vek vašeg vozila i poboljšati svoju bezbednost na putu

Kako postati bolji vozač: Izbegnite ovih pet uobičajenih grešaka prilikom menjanja brzina
Vozač i suvozač - Copyright Freepik

Vozači često čine greške tokom vožnje, od kojih su neke posebno štetne za vozilo. Evo pet najčešćih grešaka koje treba izbegavati:

Držanje ruke na menjaču

Ovo je loša navika koju mnogi vozači imaju. Nikada ne biste trebali koristiti menjač kao naslon za ruke, jer to može prouzrokovati habanje viljuške menjača i oštetiti mehaničke delove. Takođe, držanje obe ruke na volanu tokom vožnje povećava bezbednost u saobraćaju.

Držanje menjača u brzini pri zaustavljanju na semaforu

Još jedna česta greška je ostavljanje menjača u brzini kada stojite na semaforu. Ovo može izazvati nepotrebno habanje kvačila. Umesto toga, preporučuje se da pritisnete kvačilo, stavite menjač u neutralni položaj i podignite ručnu kočnicu dok čekate na semaforu.

Unsplash
 

Konstantno pritiskanje kvačila i gasa

Držanje kvačila pritisnutog i stalno pritiskanje gasa prilikom pokretanja vozila uzbrdo može dovesti do habanja mehaničkog dela kvačila. Moderne automobile obično opremaju sistemom koji drži vozilo na mestu dok ne počnete da se krećete, pa je bolje koristiti lagani pritisak na gas dok otpuštate kvačilo.

Ubrzanje u pogrešnoj brzini

Ubrzanje u previsokom stepenu prenosa može oštetiti motor. Važno je koristiti odgovarajuću brzinu za ubrzanje kako biste izbegli nepotrebno habanje motora.

Držanje noge na kvačilu dok se automobil kreće

Držanje noge na kvačilu iako se automobil kreće nije potrebno i može izazvati habanje kvačila. Nakon što ste započeli vožnju, noga bi trebala biti sa kvačila i odmarati se na odgovarajućem mestu u vozilu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike