Došla je jesen i ove tri stvari na automobilu obavezno proverite: Ne čekajte da zagazite u zimu

03.10.2023

15:07

0

Autor: K. O.

Tokom leta dolazi do "zamora materijala", pa je važno odraditi proveru jer je hladno vreme izazovnije za vožnju

Došla je jesen i ove tri stvari na automobilu obavezno proverite: Ne čekajte da zagazite u zimu
Ilustracija - Copyright Pixabay/StockSnap

Letnji meseci označavaju period u kojem vozači obično prelaze najveći broj kilometara tokom godine. To je vreme godišnjih odmora, kada čak i oni koji obično nisu skloni dugim vožnjama odluče da krenu na duža putovanja.

Zbog toga, često dolazi do "zamora materijala" tokom ovog perioda, pa je mudro iskoristiti početak jeseni za redovan servis i proveru ključnih delova automobila, kao što su kočnice, ogibljenje, motor i gume, čak i ako nema planiranih tehničkih pregleda u bliskoj budućnosti.

Zimi, kada češće padaju kiše i nastaje magla, a dnevna svetlost je ograničena, uslovi za vožnju postaju izazovniji. Zbog toga, i manji tehnički problemi mogu predstavljati ozbiljan rizik po bezbednost.

Metlice brisača

Na primer, metlice brisača su dobar primer. Iako se na prvi pogled može činiti da su neznatni i da njihova dotrajalost ne igra ključnu ulogu, tokom jake kiše vozač može biti ozbiljno ometen ako brisači ne rade ispravno, što može dovesti do opasnosti po druge vozače i pešake.

Pixabay
 

Akumulator

Postoje i drugi problemi koji postaju vidljivi tek kada stignu hladniji dani iako ne nužno utiču na bezbednost, mogu značajno otežati život vozaču. Na primer, neispravan akumulator.

Pri niskim temperaturama, kapacitet akumulatora se značajno smanjuje, što znači da vozači starijih akumulatora, starijih od pet godina, mogu naići na situaciju da njihovo vozilo više neće moći da se pokrene, često baš u najnepogodnijem trenutku.

Pexels
 

Nivo rashladne tečnosti

Takođe, važno je proveriti nivo rashladne tečnosti nakon letnjih meseci, posebno ako nije bila zamenjena u poslednje tri godine. Loša otpornost rashladne tečnosti na niske temperature može prouzrokovati ozbiljne i skupe štete na motoru vozila.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike