Bezbednost na putu: Kako prepoznati i rešiti probleme sa kočnicama

18.09.2023

17:42

0

Autor: K. B.

Ovaj put fokusiramo se na kočione diskove, kako ih održavati i kako tumačiti zvukove koje čujete tokom vožnje - vibracije, grebanje i cviljenje

Bezbednost na putu: Kako prepoznati i rešiti probleme sa kočnicama
Vožnja - Copyright Pexels

Pratite stanje svojih diskova slušanjem. Imajte na umu da ukoliko vozite kroz vodu s vrelim kočnicama, gotovo sigurno ćete izazvati krivljenje diskova. Važno je razumeti kako se ovi diskovi održavaju i šta je uključeno u njihovu obradu i održavanje. Zvukovi poput škripanja, grebanja, vibriranja...

Ovo su samo neki od znakova koje vozači mogu primetiti tokom vožnje i kako da reaguju na njih. Prema savetima, reagujte odmah kako biste rešili problem jer kočnice moraju besprekorno funkcionisati, a nema mesta odlaganju.

  • ZVUK GREBANJA PRI KOČENJU: Mogući uzroci su iskrivljeni ili istrošeni disk, pogrešno postavljene pločice ili problemi s kočionim kleštama. Obavezno proverite u servisu.
  • ZVUK CVILJENJA PRI KOČENJU: Najčešće je uzrok istrošenim pločicama, što uzrokuje cviljenje metala o metal, odnosno o kočioni disk. Zamena pločica je neophodna.
  • VIBRACIJE PRI KOČENJU: Najčešće je to rezultat oštećenog diska, koji je ili iskrivljen ili istrošen. Obavezno proverite u servisu.
  • PRI KOČENJU VOZILO VUČE U JEDNU STRANU UZ GREBANJE I VIBRACIJE: Ovo se dešava kada se pločice ne troše ravnomerno, što može biti posledica loše montaže. Takođe, uzrok može biti i iskrivljen kočioni disk.
  • SLABIJE KOČENJE UZ GREBANJE I VIBRACIJE: Zamena pločica je neophodna. Ovo se dešava kada se pločice troše s zadnje strane zbog loše montaže, što ubrzava istrošenost i pločica i diska.
  • GREBANJE I JAKE VIBRACIJE: Zamena pločica i provera diska su obavezni. Često se dešava kada je disk iskrivljen ili kada su pločice nejednako istrošene.
  • PRETERANO GREJANJE DISKOVA: Ovo se dešava kada kočiona klješta ne rade kako treba i ostaju zaglavljena čak i nakon što vozač otpusti kočnicu. Obavezno posetite servis.
  • Što se tiče održavanja diskova, to zavisi od tipa diskova na vašem vozilu. Rđa koja se formira na površini diskova obično nije zabrinjavajuća jer se često uklanja nakon nekoliko kočenja. Održavanje diskova podrazumeva redovne preglede i posebnu pažnju ako primetite bilo kakve zvukove poput vibracija, grebanja ili cviljenja, te posetu servisu. Kada su diskovi oštećeni, često se obavlja obrada. Međutim, trebate biti pažljivi jer u nekim slučajevima, kada su oštećenja previše ili disk dostigne minimalnu dozvoljenu debljinu, možda će biti potrebno zameniti disk.

    BONUS VIDEO:

     

     

     

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike