„Tesla“ i Kinezi se dogovorili: Nema više rata cenama

06.07.2023

10:06

0

Američki proizvođač električnih automobila i kineski takmaci dogovorili su se da obustave obaranje cena

„Tesla“ i Kinezi se dogovorili: Nema više rata cenama
Kinez na struju od 10.000 dolara: BYD e1 - Copyright Promo: Folksvagen

Američki proizvođač automobila „Tesla“ i konkurenti iz Kine, među kojima i najveća svetska fabrika BYD, dogovorili su se da više ne dampinguju cene svojih proizvoda.

“Tesla“ je prvi krenuo u rat cenama, izazvavši time na kineskom tržištu bes kupaca koji su skuplje platili vozila, piše „Blumberg“ (Bloomberg).

Kompanija Ilona Maska i BYD su snizili cene u proseku za šest odsto tokom prvih pet meseci ove godine, kako bi povećali prodaju na tržištu posustalom nakon pandemije kovida i delimičnog ukidanja subvencija za e-automobile u Kini.

Ceremonija potpisivanja održana je na „Čajna auto forumu“ (China Auto Forum) u četvrtak u Šangaju, a rukovodioci iz 16 proizvođača automobila na sceni su priznali i obavezali se na četiri tačke navedene u obećanju.

Među uključenim proizvođači automobila su „Nio“, „Xpeng“, „Gili“ (Geely) i „Čeri“ (Chery).
Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija naložilo je Kineskom udruženju proizvođača automobila da okupi kompanije kako bi potpisali sporazum, rekao je ministar MIIT-a Miao Vei na događaju u Šangaju.

Proizvođači automobila su se takođe obavezali da neće obmanjivati potrošače i pomoći u stabilizaciji rasta i izbegavanju rizika.

Ovo su detalji ugovora, koji je neobavezujući:

  • Pridržavajte se industrijskih pravila i propisa, regulišite marketinške aktivnosti, održavajte fer konkurenciju i ne ometajte fer konkurenciju nenormalnim cenama;
  • Obratite pažnju na marketing i metode reklamiranja, nemojte preterivati ili koristiti lažni publicitet da biste privukli pažnju ili pridobili nove kupce;
  • Stavite kvalitet na prvo mesto, poboljšajte živote sa visokokvalitetnim proizvodima i uslugama;
  • Promovisati osnovne socijalističke vrednosti, aktivno ispunjavati društvene odgovornosti i preuzeti tešku odgovornost održavanja stabilnog rasta, jačanja poverenja i sprečavanja rizika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike