Za njih je milion mačji kašalj: Ovo su automobili čiji motori provereno mogu da pregaze ovu kilometražu

01.05.2023

18:43

0

Autor: K. O.

Kod jednog modela je za pređena dva miliona kilometara samo jednom bilo potrebno otvoriti motor i menjač

Za njih je milion mačji kašalj: Ovo su automobili čiji motori provereno mogu da pregaze ovu kilometražu
Copyright Unsplash

Na ulicama u Srbiji i dalje je najviše polovnjaka, pa je ljudima pouzdanost automobila jedna od ključnih stavki pri izboru. Pogotovo, što znamo da će to vozilo biti sa nama još duži niz godina, pa ne bi bilo lepo da nas izneveri negde na putu.

Zvuči neverovatno, ali postoje određeni modeli čiji motori bez problema mogu da premaše i milion kilometara. Ako ste se opredelili za neki od njih, onda ste uboli premiju.

Ovo su automobili koji provereno mogu da pređu više od milion kilometara:

1. Mercedes 240D

U pitanju je automobil sa kojim biste mogli nekoliko puta obići svet. Osim toga, za njega ćete lako naći polovne delove, a većina njegovih komponenti može se naći i na internetu. Postoji razlog zašto taksisti u severnoj Africi ne žele da ih pošalju u penziju.

Unsplash
 

2. Volvo P1800

Jasno je da će motor sa skoro pet miliona kilometara nekoliko puta ići na generalku. U ovom slučaju govorimo o tri, budući da je 1.8 od 100 KS ovog Volva P1800 star već više od 50 godina i iza sebe ima mnogo divnih priča. Vlasnik mu je penzionisani američki profesor koji voli da putuje svojim švedskim automobilom. Ali naravno, tretman koji je imao bio je najbolji mogući, što je on uzvratio ovom neverovatnom kilometražom.

3. Saab 900 Turbo

Postoji Saab 900 Turbo koji je prešao milion kilometara. Danas se nalazi u muzeju u SAD-u, a iako je dihtung glave motora morao na popravku čak tri puta, za 1,6 miliona kilometara nije bilo potrebno dirati menjač, motor... ili turbo. Pravo ostvarenje za ovaj švedski klasik s 2,0-litrenim benzincem i 175 KS.

4. BMW 325i (E30)

Mobil1 sproveo je eksperiment u kom je BMW 325i E30 prešao više od 1,5 miliona kilometara. Ovaj test temeljio se na stavljanju na dinamometar i kotrljanju četiri godine pri brzini od oko 130 km/h. Međutim, uslovi korišćenja u kojima je prešao tu udaljenost manje su vredni od onih drugih automobila na ovom popisu. Ali napraviti te kilometre - pa, napravio ih je.

5. Škoda Octavia i Superb

Koliko ste taksista videli sa Škodom Octavijom ili Škodom Superb? Motor 1.9 TDI jedan je od tih "večnih motora". U zavisnosti od verzije, ali ima snagu od oko 100 CV, iako ono što se najviše ističe - osim njegove pouzdanosti - je niska potrošnja goriva. Dakle, sledeći put kada uđete u Škodin taksi proverite njegov brojač kilometara.

Unsplash
 

6. Lincoln Town Car

Da bi automobil postao klasik, o njemu mora da se vodi računa. Tako je jedan penzionisani gospodin iz Kanzasa sa svojim Lincolnom Town Carom prešao 2 miliona kilometara. Za sve to vreme samo je jednom bilo potrebno otvoriti motor i menjač. Proizvođač je čak odobrio doživotnu garanciju na mnoge komponente vozila.

7. Subaru Forester

I iza njega stoji odlična priča. Reč je o modelu u vlasništvu Jernera Junga, slovenskog muzičara koji je svoj Subaru Forester kupio 1998. godine. S njim je nekoliko puta obišao svet, prevalivši milion kilometara.

8. Volkswagen Buba

Reč je o najprodavanijem automobilu u istoriji, a očigledno je to opravdao brojem pređenih kilometara. Volkswagen Buba, jedan je od onih koji je uspeo da pređe milion kilometara. Buba se može pohvaliti primerkom koji je premašio 2,5 miliona, zapravo.

Unsplash
 

9. Toyota Highlander

Toyota Highlander takođe se našla na ovom spisku. U pitanju je primerak iz 2006. godine koji je prešao više od 1,6 miliona kilometara pre nego što je stradao u uraganu Ian na Floridi 2022. U zamenu za njegovu odanost brendu, Toyota je vlasniku, Marku Milleru, dala potpuno novi Highlander početkom ove godine, piše Jutarnji.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike