Da li znate koliko konja izgubi automobil koji je star 20 godina? Razlika je značajna (VIDEO)

17.04.2023

15:54

0

Autor: K. O.

Kad se protoku vremena dodaju neodržavanje i zamor materijala, automobili još brže postaju starci

Da li znate koliko konja izgubi automobil koji je star 20 godina? Razlika je značajna (VIDEO)
Copyright Unsplash

Kao što vreme utiče na sve stvari, tako utiče i na snagu automobila. Ako ste posle nekog novog vozila seli za volan onog koji je star dvadesetak godina, a slične je konjaže, sigurno ste osetili da slabije vuče ili poteže kad se da gas.

Izuzev protoka vremena najčešći razlozi za gubitak snage su neodržavanje i zamor materijala.

A ovo su najčešći razlozi za gubitak snage: vazduh, gorivo, kompresija i paljenje.

Nedavno je objavljen i video koji demonstrira koliki je gubitak snage motora. Ekipa iz Car Throttlea je napravila test i snimila video koji otkriva koliko zapravo 20 godina star automobil ima konja, za razliku od momenta kada je izašao nov iz fabrike.

Za ovaj test izabran je BMW E36 M3, koji je testiran 'na valjcima', a potom odvezen na ulicu kako bi se situacija proverila i u praksi.

Ovaj automobil bio je u odličnom stanju, a gubici na snazi su i te kako bili očigledni. Kada je izašao iz fabrike u specifikaciji je pisalo da ima 317 konja, a sada posle 20 godina ispostavilo se da je spao na 279 konja.

Pixabay
 

Nakon probne vožnje i provere ubrzanja od 0-60 mph (što iznosi nekih 96 kilometara na sat), ustanovljeno je da se u skladu sa gubitkom snage smanjilo i ubrzanje, pa je tako najbolje prolazno vreme sada 5,96 sekundi dok je kao nov po specifikacijama do "stotke" stizao za 5,5 sekundi, prenose Automobili.hr.

Ipak, važno je napomenuti i to da se termin "po specifikacijama" koristi namerno jer nije nikakva tajna da proizvođači u svoje specifikacije stavljaju često nerealne brojke koje je moguće ostvariti samo u posebnim uslovima vožnje u kojima ih oni testiraju.

Koliko je tačno nakon 20 godina izgubio ovaj BMW E36 M3 pogledajte u videu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike