Ne samo da je neodgovorno, već je i izuzetno opasno: U ovim državama je dozvoljeno korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje

16.04.2023

16:51

0

Autor: Z.A.S.

Ne samo da vozači mogu da ugroze sebe, već mogu da dovedu u opasnost i druge učesnike saobraćaja

Ne samo da je neodgovorno, već je i izuzetno opasno: U ovim državama je dozvoljeno korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje
Ilustracija - Copyright Freepik

Saobraćajne nesreće se, nažalost, svakodnevno dešavaju, a statistike pokazuju da je pored brzine, alkohola i nekorišćenja pojasa, jedan od najčešćih uzročnika nesreća i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje automobila.

Iako naš zakon ne dozvoljava upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje, u određenim zemljama situacija je drugačija.

Freepik
 

Izuzetno opasno

Svima je jasno zašto je korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje izuzetno opasno. Samo trenutak nepažnje može da ugrozi vas, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Ipak, izgleda da ta činjenica nije svima baš jasna. Naime, američke savezne države Misuri i Montana ne zabranjuju slanje poruka tokom vožnje svim vozačima. Ta zabrana se odnosi samo na vozače starosti od 21 godine i mlađe, piše ''St. Louis Post-Dispatch''.

Ipak, novi predlog zakona bi zabranio ljudima da drže ili koriste "elektronički komunikacijski uređaj" tokom vožnje, ali uz izuzetke kao što su korišćenje karte u navigacijske svrhe ili biranje pesme.

Freepik
 

Glasovno upravljanje

Međutim, zakon bi zabranio pisanje, slanje ili čitanje tekstualne komunikacije tokom vožnje, osim ako se ne koristi sa glasovnim upravljanjem, bez ruku.

Telefonski pozivi takođe ne bi bili dozvoljeni, osim ako se ne koriste za upravljanje glasom. Vozačima takođe ne bi bilo dozvoljeno da učestvuju u videokonferencijama ili da snimaju videozapise tokom vožnje.

Izuzeci u zakonu uključuju osoblja za hitne slučajeve koje obavljaju službene dužnosti i za pojedince koji prijavljuju situaciju hitnoj službi.

Freepik
 

Stariji vozači

Vozači koji koriste svoje telefone dok su im vozila "propisno zaustavljena ili parkirana" takođe ne mogu da budu kažnjeni.

Prema predlogu zakona, novčana kazna za korišćenje mobilnog telefona iznosila bi od 150 dolara, a do tada svi vozači stariji od 21 godine slobodno mogu da tipkaju tokom vožnje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike