Vrše pritisak za uvođenje tehnologije koja sprečava vožnju pod uticajem alkohola, a ona - ne postoji!

09.04.2023

17:59

0

Autor: Z.A.S.

Da budemo precizniji, ova tehnologija nije spremna za komercijalizaciju

Vrše pritisak za uvođenje tehnologije koja sprečava vožnju pod uticajem alkohola, a ona - ne postoji!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Iako se vrši sve veći pritisak na američki NHTSA da postavi kriterijume za uvođenje tehnologije koja sprečava vožnju pod uticajem alkohola, najnoviji podaci deluju razočaravajuće. Naime, prema podacima ta tehnologija još uvek ne postoji.

Tačnije, nije spremna za komercijalizaciju, a po svemu sudeći, neće biti spremna ni do sledeće godine, kad bi nova pravila trebalo da stupe na scenu.

Naime, u Americi je još 2021. izglasan zakon koji traži da se pasivno prati vozač kako bi se identifikovalo da li je nesposoban da vozi. Pritom bi proizvođači sami trebalo da razviju odgovarajuću tehnologiju.

Freepik
 

Majk Franči, direktor u tehnološkoj kompaniji "Asahi Kasei", koja radi na sistemima praćenja vozača, kaže da nisu spremni za takav zakon.

- Da budem iskren, mislim da nas je ovo sve iznenadilo, ne samo u našoj kompaniji nego i proizvođače - rekao je Franči za "Automotive News".

Franči priznaje da su očekivali uvođenje ove tehnologije, ali su verovali da će Evropa to prva uvesti.

Freepik
 

Trenutno se razvija nekoliko tehnologija. Tako postoje sistemi koji praćenjem kretanja očiju vozača detektuju manjak sposobnosti za upravljanje, dok drugi sistemi senzorima detektuju alkohol u krvi ili dahu vozača. Međutim, sve te tehnologije imaju određene mane koje još uvek nisu apsolvirane da bi neka od tih tehnologija mogla da se sigurno komercijalizuje.

Freepik
 

Kad se sve sagleda, teško je verovati da će sistemi detekcije alkoholizovanosti vozača biti zaista uvedeni u automobile već sledeće godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike