Vozači pojma nemaju čemu ova lampica služi, a to bi moglo da ih košta više stotina hiljada dinara

24.03.2023

16:05

0

Autor: Z.A.S.

Čak 80% vozača ne zna šta ovaj simbol pokazuje

Vozači pojma nemaju čemu ova lampica služi, a to bi moglo da ih košta više stotina hiljada dinara
Ilustracija - Copyright Pexels

Da nema društvenih mreža, ko zna šta sve ne bismo znali da postoji i ko zna sa koliko funkcija ne bismo bili upoznati.

Na Tviteru se nedavno povela rasprava u vezi sa simbolom koji se nalazi u nekim automobilima na kontrolnoj tabli, prenose strani mediji.

U pitanju je upozorenje na pregrevanje motora, a u slučaju da ga vaš automobil poseduje i da uočite da on svetli, mogli biste da uštedite na hiljade evra.

Ipak, mnogi ovo svetlo nisu ozbiljno shvatili, a neke je i prilično zbunilo. Ipak, istina je da bi nepoznavanje njegove funkcije moglo skupo da vas košta.

Čemu služi lampica?

Neki su želeli upravo na Tviteru da potraže odgovor, pa je tako jedan vozač napisao: - Nastaviću da ignorišem svetlo vijugavih linija na mojoj kontrolnoj tabli. Ne treba mi veći trošak ovog meseca. -

Drugi je dodao: - Šta simbol koji izgleda kao termometar/stablo u vodi označava u automobilu? -

Pixabay
 

Nekoliko vozača je odmah priskočilo u pomoć, pa je tako jedan od njih, želeći da objasni pravo značenje simbola, napisao: - Vijugava crta ispod simbola termometra znači da morate što pre da proverite rashladnu tečnost. - 

Ukoliko nikada niste čuli za ovu lampicu i njenu funkciju, onda treba da znate da simbol podseća na termometar i da ima talasaste linije na dnu.

Profimedia
 

80% vozača ne zna čemu služi

"ATs Euromaster" je obavio istraživanje, a prema njemu, čak 80% vozača pojma nije imalo čemu ova lampica služi i da zapravo upozorava vozače da temperatura motora postaje previsoka. Takođe, pokazatelj je i da automobilu ponestaje rashladne tečnosti u motoru.

Ukoliko ovaj simbol ne prepoznajete i ako ga izignorišete, motor bi mogao da se pregreje, što će svakako dovesti do nepopravljive štete.

Međutim, ukoliko primetite da ova lampica svetli dok ste na putu, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje treba da primenite.

Pixabay
 

Prvenstveno je neophodno da se sigurno zaustavite uz ivicu puta i da ugasite motor kako bi se on ohladio, a zatim da proverite nivo rashladne tečnosti, kako biste proverili da li treba da dodate još.

Ukoliko problem ne uspete da rešite na ovaj način, to može da znači da je motor možda previše oštećen za vožnju i najbolje bi bilo da se što pre uputite kod mehaničara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike