Sunce je baš nisko i jako: Kako da vam svetlost ne smanji vidno polje ili da vas ne zaslepi?

07.03.2023

09:57

1

Autor: Z. A.

Još traje zima, a u zimskim mesecima, baš kao i u proleće, sunce je nisko na horizontu, pa nije loše u automobilu uvek imati sunčane naočare ili znati još koji trik

Sunce je baš nisko i jako: Kako da vam svetlost ne smanji vidno polje ili da vas ne zaslepi?
pexels-tobi-620335 - Copyright Pexels

Iako svaki iskusniji vozač zna razne trikove i cake za vožnju, nije naodmet usvojiti poneki savet za naizgled tako obične situacije. Jedna od njih jeste vožnja u mesecima kada je sunce nisko, gotovo kao da vozimo ka njemu.

Naime, u jesenjim, zimskim i prolećnim mesecima, baš zato što je sunce nisko na horizontu, nije loše u automobilu uvek imati sunčane naočare – jer u tom periodu direktna sunčeva svetlost može da zaslepi vozača, a svi znamo šta bi to moglo da znači.

Što se sunca tiče, odnosno njegove direktne svetlosti koja smanjuje vidno polje vozača, evo i nekoliko saveta:

Pexels
 
  • Povisite poziciju sedenja i spustite suncobran i pritom pazite da ne limitirate preterno vidno polje. Sa sobom uvek imajte sunčane naočare.
     
  • Povećajte sigurnosni razmak između svog vozila i vozila ispred vas. Naročito pazite u krivinama. Usporite i pazite na ostale učesnike u saobraćaju, poput biciklista i pešaka.
     
  • Prljavo vetrobransko staklo u kombinaciji sa sunčevom svetlošću značajno smanjuje vidljivost. Održavajte stakla u automobilima čistim, a posebno vetrobransko staklo. Takođe, proverite i stanje brisača na vozilu. Oni moraju biti u dobrom stanju i funkcionisati bez greške.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike