Da li znate šta pokazuje ovaj simbol na instrument-tabli automobila? Mnogo će vam značiti prilikom sipanja goriva! (VIDEO)

05.03.2023

11:43

0

Autor: Z.A.S.

Mnogi nisu znali za ovu funkciju, iako su dugogodišnji vozači

Da li znate šta pokazuje ovaj simbol na instrument-tabli automobila? Mnogo će vam značiti prilikom sipanja goriva! (VIDEO)
Instrument tabla automobila - Copyright Pexels

Ko god da vozi svoj auto, sasvim sigurno ga poznaje kao svoj džep. Međutim, mnogi često voze službena vozila, a ima i mnogo onih koji se često služe rentakar uslugama, ili automobile pozajmljuju od prijatelja.

U takvim situacijama se javljaju i određene nedoumice, a jedna od najčešćih je ona koja je vezana za rezervoar goriva. Naime, oni koji voze njima nepoznate automobile, često se pitaju na kojoj strani se nalazi rezervoar.

Srećom, vozači mogu da odahnu, jer će se na instrument-tabli ukazati odgovor.

Čemu služi strelica na ploči?

U TikTok videima vozači su otkrili ovu korisnu funkciju koja će vam i te kako uštedeti vreme, mada, sudeći po komentarima, mnogi za ovo nisu ni znali.

A o čemu je reč? Naime, na instrument tabli se nalazi strelica koja pokazuje na stranu automobila na kojoj se rezervoar nalazi i tako vam olakšava posao.

"Recite mi da nisam jedina koja ovo nije znala", napisala je jedna tiktokerka, a drugi ju je utešio: "Iskreno, nisam imao pojma dosad."

Leva i desna strana

A da li znate zbog čega se neki rezervoari nalaze na levoj, a neki na desnoj strani auta? Pošto ne postoji neki univerzalni standard koji bi odredio na kojoj strani automobila moraju da se nalaze, razlozi su uglavnom vezani za bezbednost.

Proizvođači su u ovom slučaju razmišljali o matičnim tržištima, a prema trenutnim propisima, poklopac treba da bude na najširem delu auta.

Prema nekom opštem pravilu, poklopci na vozilima evropskih automobila (s izuzetkom Velike Britanije) i američkih proizvođača automobila u Evropi nalaze se s desne strane, dok su s leve strane poklopci na japanskim automobilima.

Eto, sledeći put kad prvi put uđete u auto, setite se ovog trika i sigurno nećete stati na pogrešnu stranu na benzinskoj pumpi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike