Šta da radite ako vam auto prokliže na putu. Bez panike! Jedan potez menjačem spasava život

28.01.2023

12:17

0

Autor: Z. A.

U ovakvim situacijama najvažnije je zadržati kontrolu nad sobom

Šta da radite ako vam auto prokliže na putu. Bez panike! Jedan potez menjačem spasava život
Ilustracija - Copyright Pexels

Konačno i kod nas pada sneg, za rodost na planinama, ali i haos na ulicama – budući da pravi probleme i pešacima i vozačima. Čak i iskusni vozači u ovakvim vremenskim uslovima radije koriste javni prevoz ili taksi.

Ipak, za one koji se odvaže da na svoja odredišta krenu svojim automobilom, osim što u auto treba da ubace neophodne zimske stvarčice,  stručnjaci za njih imaju i nekoliko saveta kada je reč o vožnji.

Kako ne bi došlo do proklizavanja automobila, najvažnije je da ga što pre prepoznate i ispravno reagujete. Do klizanja dolazi kada se između kolovoza i gume nakupi tanak sloj vode, visine najmanje 2,5 milimetara.

Prepoznavanje

Znaci proklizavanja su prvenstveno brže okretanje pogonskih točkova, glasnija buka motora, odnosno brz porast broja obrtaja motora, lagano i neefikasno upravljanje i zanošenje zadnjeg dela vozila.

Pexels
Vožnja po snegu

Ostanite mirni

Kada dođe do klizanja, potrudite , već ostanite mirni i izbegavajte jak pritisak na kočnicu. Polako otpustite papučicu gasa, držite volan u položaju pre klizanja i posmatrajte ponašanje automobila. Naime, pri manjoj brzini točkovi će povratiti prianjanje, a vi ćete povratiti kontrolu nad svojim vozilom.

Ne okrećite volan

Veoma je važno da ne okrećete volan naglo čak i ako automobil polako klizi ka ivici puta. Ako su prednji točkovi okrenuti ka spolja pri ponovnom kontaktu sa putem, oni će snažno povući automobil, a to može dovesti do gubitka prianjanja, posebno na zadnjem delu vozila.

Pexels
Vožnja po snegu

Krenite iz druge

Ako točkovi proklizavaju pri kretanju i po ledu ili bljuzgavici probajte da krenete iz druge „brzine“, lagano otpuštajući kvačilo i izbegavajući visoke obrtaje. Ovo će, prema rečima stručnjaka sprečiti proklizavanje točkova.

Birajte režim snow

I po ledu važi savet da ako u vašem automobilu postoji opcija odabira režima vožnje – izaberite „snow“. Pritom, ne vozite brzo kako ne biste izgubili kontrolu nad automobilom. Takođe, u krivinama, pre raskrsnica ili nizbrdice smanjite brzinu ranije kako biste imali kontrolu i bili u odgovarajućem stepenu prenosa pre prolaska.

Sklonite nogu sa pedale gasa

Proklizavanje po ledu je najveći problem vozača koji voze po zaleđenom kolovozu. Ukoliko vaše vozilo izgubi prianjanje, sklonite nogu sa pedale gasa i usmerite prednje točkove u pravcu u kom želite da se krećete. To ćete najlakše uraditi tako što ćete pogled usmeriti tamo gde želite da idete, a ruke će sa volanom uraditi ostalo.

Profimedia
Vožnja po snegu

Držite se glavnih puteva

Držite se glavnih puteva, jer je za njih najveća verovatnoća da su očišćeni i posuti rizlom i izbegavajte nizbrdice i uzbrdice. Takođe, usporite na pešačkim prelazima – čak i kada se sneg otopi, prelazi budu klizavi.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike